Cazuri noi depistate de Ziua Mondială a Diabetului Zaharat

Cinci noi cazuri de diabet și 32 de cazuri sugestive pentru prediabet au fost descoperite în cadrul acțiunilor de Ziua Mondială a Diabetului Zaharat la Centrul Antidiabetic din cadrul Spitalului Clinic Județean Suceava. Acesta a oferit consultații gratuite și teste de glicemie și hemoglobină glicozilată pentru peste 200 de persoane. În plus, pacienții au primit materiale educative și sprijin în adoptarea unui stil de viață sănătos, atât pentru prevenirea cât și pentru gestionarea diabetului.

Cu ocazie a Zilei Mondiale a Diabetului Zaharat, centrul antidiabetic din cadrul Spitalului Clinic, județean Suceava a desfășurat o acțiune de testare gratuită a glicemiei și hemoglobinei glicozilate, care a atras peste 200 de participanți din județul Suceava și împrejurimi. Medicii diabetologi au realizat 89 de consultații, iar 105 persoane au beneficiat de dozarea hemoglobinei glicozilate, un indicator important pentru monitorizarea hiperglicemiei cronice. Evenimentul a dus la identificarea a 5 cazuri noi de diabet zaharat și 32 de cazuri de prediabet, persoanele afectate primind consiliere personalizată pentru a-și îmbunătăți stilul de viață.

dr. Alexandru Calancea- manager Spitalul Clinic Județean de Urgențe Suceava
“Este o campanie pe care noi o facem la nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență Suceava, pentru că luna noiembrie este dedicată diabetului, conștientizării efectelor nocive pe care acesta le are asupra organismului nostru. Ziua de 14 este ziua mondială a diabetului și facem tot ceea ce trebuie ca pacienții noștri
sau potențialii pacienți să conștientizeze riscurile acestui flagel pe care noi îl numim diabetul zaharac, care este în momentul de față unul dintre cei mai mari factori de risc cardiovascular, putem spune, pentru că are interacțiuni multiple cu această zonă.”

Studenții de la Universitatea din Suceava au analizat compoziția corporală a 78 de pacienți și le-au oferit rapoarte detaliate despre starea lor fizică, inclusiv indicele de masă corporală și nivelul grăsimii corporale. Majoritatea celor evaluați prezentau probleme de suprapondere sau chiar obezitate și în cazul lor se impune prevenție.

dr. Claudiu Cobuz- coordonator Centru Antidiabetic Suceava
“La această acțiune iau parte și studenții facultății de medicină la specializarea nutriție și dietetică anul 3 și suntem deja un colectiv numeros care se ocupă de pacienții cu diabetes zaharat la nivelul spitalului județean.Toate aceste lucruri sunt posibile datorită sprijinului conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență, atât în ceea ce privește testele de hemoglobină glicozilată, cât și dotarea cu aparatură din cadrul ambulatorului, aparat în badea acesta de determinare a compoziției corporale, aparat pentru neuropatia diabetică. Avem și nu în ultimul rând programul care a fost inclus Spitalul Județean, programul de monitorizare continuă a glicemiei și pompele de insulină.”

În completare, participanții au primit materiale educative despre alimentație echilibrată și exerciții fizice. Acțiunea organizată anual are rolul nu doar de a depista și gestiona cazuri noi, ci și de a promova educația pentru sănătate.

Authors

  • Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

    View all posts
  • Cătălina Biholar a început activitatea în presa TV în anul 2007, ca reporter, redactor de televiziune și corespondent pentru stații naționale. Este absolventa primei promoții de Comunicare și Relații Publice la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, licențiată la SNSPA București, și a urmat cursurile masterului de Politici Publice și Integrare Europeană la SNSPA București. În anul 2012 a finalizat programul „Bursele JTI pentru jurnalişti” al Fundaţiei ”Euromonitor pentru excelență”, cu un stagiu de pregătire la RFI Bruxelles. A coordonat campanii locale și naționale de comunicare publică și responsabilitate socială. Este editor coordonator programe TV, iar în această calitate promovează etica și deontologia profesională a jurnalistului în toate programele realizate la Intermedia, cu accent pe rolurile presei de educare, informare și, abia în al treilea rând, de divertisment.

    View all posts

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close