Duminică este prima rundă de alegeri din seria de trei duminici consecutive. Românii vor avea de ales dintre 14 candidați. Cei mai buni doi competitori vor intra în turul al doilea, unde se va decide viitorul președinte pe următorii cinci ani. Primii câteva mii de votanți și-au exercitat dreptul constituțional încă de vineri, iar cei din țara vor avea posibilitatea să-și expună punctul de vedere doar duminică. Votul de duminică se desfășoară într-o situație legislativă inedită: candidații pentru alegerile parlamentare nu au nici o restricție în a-și face campanie electorală în ziua votului din primul tur la prezidențiale.
Alegerea președintelui nu este doar un element de normalitate într-o democrație, ci și un punct care stârnește interes din partea populației. România se află la sfârșitul celor două mandate ale președintelui Klaus Iohannis, iar românii din țară și străinătate urmează să-și decidă următorul președinte.
Pregătirile pentru primul tur de scrutin sunt pe ultima sută de metri și organizatorii pun la punct ultimele detalii referitoare la infrastructura necesară. 607.982 de persoane sunt înscrise pe listele electorale permanente în județul Suceava, unde sunt amenajate 561 de secții de votare, dintre care în municipiul Suceava sunt 65.
Deși cele mai multe dintre ele sunt în locuri convenționale, există și câteva situații atipice. La Câmpul Moldovenesc, la Centrala Termică de Cogenerare, sunt așteptați la vot 1380 de alegători, la Broșteni, la Casa de Prăznuire a Parohiei, Sfinții Împărații Mih Michael și Gavril Pestil Vechi, sunt înscriși 404 alegători.
În containere mobile sunt chemate la vot 329 de persoane din Mănăstirea Humorului, 166 de alegători din Fântânele și 218 din Moara. În plus, la Vatra Dornei, 783 de persoane sunt așteptate să voteze la Hotel Bradul,
iar la Suceava, 533 de alegători sunt înscriși pe listele electorale la zona de reparație CFR Marfă.
Tudor Hociung- jurnalist Intermedia
“Pe data de 22 noiembrie, votul s-a desfășurat în intervalul 12-21.
Pe data de 23 noiembrie, cei din diaspora vor putea vota în intervalul 7-21. Pe data de 24, atât cei din diaspora cât și cei din România vor putea vota în intervalul 7-21. În caz că există votanți în cadrul sexului de votare, programul acestea se va plungi până la ora 23.59.”
Deși procesul electoral este unul securizat și monitorizat, există posibilitatea să se petreacă și situații nepermise. Cetățenii pot depune reclamații sau semna la fraude în ziua alegerilor fie la secțiile de votare sau birourile electorale, fie la poliție prin numărul unic de urgențe 112. În plus, mai există resurse puse la dispoziție de platforma VotCorect. Cei interesați pot suna la call center-ele VotCorect, gratuit în România și cu tarif normal în străinătate. Call center-ul va fi activ sâmbătă 23 noiembrie, între orele 10 și 21, și duminică 24 noiembrie, între orele 7 și 22, ora României. La fel de important este faptul că pe site-ul prezența.roaep.ro se poate consulta în timp real prezența românilor la vot. prezența.roaep.ro se poate consulta în timp real prezența românilor la vot.