Un workshop dedicat Grădinii Botanice a instituției, a avut vineri, pe 22 noiembrie, la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, în cadrul programului Optim Green USV. Evenimentul a reunit cadre universitare, studenți și membri ai comunității locale și a fost încheiat cu o vizită la grădina botanică situată în campusul de la Moara.
În cadrul evenimentului au luat cuvântul personalității marcante ale Universității din Suceava, care au vorbit despre importanța și perspectivele acestui proiect.
Șef lucrări dr.ing. Cezar Tomescu- coordonator Grădina Botanică USV
“Puțin știu că Universitatea noastră a demarat acum 8 ani, construcția unei grădini botanice în cadrul campusului 2 de la Moara. Grădina botanică care personal nici nu îndrăznea să mă gândesc ca student și apoi ca proaspăt angajat al Universității că se va dezvolta sau va cepe într-o bună zi. Ne-am întâlnit astăzi pentru a vă aduce la cunoștință diferite aspecte asupra stadiului de dezvoltare acesteia, despre provocările cu care ne-am întâlnit, despre planurile pe care le avem pentru viitor și pentru a vă îndemna să popularizați faptul că Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, că la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava se construiește ceva frumos pentru generația viitoare, pentru comunitatea suceveană și nu numai, și să susțineți oricât de ori vă stăm putere construirea și dezvoltarea acestui obiectiv atât de necesar tuturor.”
Prof.univ.dr.ing Adrian Graur- fost rector USV
“Grija deosebită pe care o avem trebuie acordat pentru armonizarea tuturor obiectivelor care apar în capul și doi într-un întreg unitar și care să dea viață zonic și respectiv rei teodnic social.”
Prof.univ. dr Mihai Dimian- rector USV
“Rolul nostru este, pe de-o parte, de a gândi o structură, în termeni moderni, să nu zic, sustenabilă, de a gândi un campus care să aibă și zona verde bine dezvoltată. Am început să mergem pe acoperișuri, să punem acoperișuri verzi. Au fost primele acoperișuri verzi din Suceava puse în rând pe universitate, de jurul universității. Rolul acestor întemensuri este să încercăm soluții. Soluții pe care, ulterior, și colegi din alte structuri publice sau private să le poată implementa. Da? Și iată o astfel de inițiativă cu primele acoperișuri verzi din Suceava, făcută în urmă câțiva ani în cadrul Universității.”
Conf.dr.ing. Ciprian Palaghianu- decan Facultatea de Silvicultură USV
“Spunem noi că pădurea înseamnă mai mult decât lemn, așa cum și facultatea de siliputură înseamnă mai mult decât educație. De asta o să vă prezentăm câteva aspecte legate de activitatea noastră de cercetare și implicare în comunitate, astfel încât să vedem că ceea ce ne-a prezentat colegul nostru Cezar nu reprezintă decât una dintre numeroasele noastre activități.”
Workshopul s-a încheiat cu o vizită ghidată la grădina botanică a USV din campusul de la Moara, unde participanții au putut explora biodiversitatea locală și au aflat detalii despre inițiativele de conservare.