Comuna Marginea, din județul Suceava, face pași mari spre transformarea sa într-un centru al tineretului european. Recent, localitatea a fost recunoscută drept finalistă în competiția pentru titlul de „Sat European de Tineret 2025” și a obținut finanțare europeană pentru proiectul inovator „SporfiTU: Ieși din Zona de Confort prin Sport!”. Reușita grupului local ”Tinerii Mărgineni” a fost salutată și de primarul comunei, Gheorghe Lazăr.
Recunoașterea a avut loc la Vatra Dornei, în cadrul Galei Tinerilor din Mediul Rural, un eveniment de referință al programului European Youth Village. Marginea s-a remarcat atât prin activitățile tinerilor cât și prin proiectele derulate la nivel local. Proiectul Sport FITU, finanțat cu peste 9200 de euro prin Corpul European de Solidaritate, este implementat de Asociația True Health și grupă a tinerilor prin activități precum sesiuni sportive, ateliere de nutriție, seri tematice, concursuri de idei și acțiuni de implicare comunitară. Adrian Maftean, coordonator mentor al grupului de inițiativă și Ștefan Bălan, reprezentant al tinerilor, au fost premiați pentru contribuțiile lor la dezvoltarea comunității.
Ștefan Bălan- reprezentat grup “Tinerii Mărgineni”
„Noi ne dorim ca marginea să devină o inspirație pentru toate comunitățile rurale din județul Suceava, dar nu numai. Prin proiectul nostru demonstrăm că un sat poate oferi oportunități extraordinare tinerilor săi. Este o șansă de a arăta că mediul rural are un potențial imens, iar implicarea tinerilor este cheia succesului nostru comun.”
Adrian Maftean- președintele organizației “True Health”
„Aprobarea proiectului Sport Fit2 și implicarea Comunei Marginea în competiția pentru titlul de Sat European de Tineret reprezintă pași importanți în direcția consolidării unui ecosistem de tineret la nivel local, unul inclusiv și bazat pe nevoile reale ale tinerilor. Succesul activităților desfășurate în ocazia Zilei Tinerilor din Mediu Rural, în perioada 28-29 septembrie, când am adunat la marginea aproape 250 de tineri din mai multe localități, arată faptul că atunci când te cobori la firul ierbii, când discuți cu tinerii și le asculți nevoile, iar în consecință realizezi și proiecte, n-ai cum să dai greș. Marginea devine astfel, cu ajutorul tinerilor implicați, un exemplu viu al modului în care inițiativele locale pot transforma comunități întregi.”
Succesul despre care vorbim a fost salutat și de primarul Comunei Marginea, Gheorghe Lazar, care a scris într-o postare pe pagina lui de Facebook Felicitări tinerilor mărgineni, aveți susținerea noastră. Iată cum, prin proiectele derulate, Marginea demonstrează că, prin inițiativă și solidaritate, satele românești pot deveni spații europene moderne și atractive pentru tineri.