Consilierii PNL și AUR au boicotat ședința Consiliului Județean Suceava, care avea zeci de proiecte pe ordinea de zi, printre care și alegerea vicepreședinților. Din cauza absenței acestora, ședința a fost amânată din lipsă de cvorum. În acest context, șeful administrației județene, Gheorghe Șoldan, i-a acuzat pe liberali că au blocat mai multe proiecte de dezvoltare și că județul riscă să returneze Uniunii Europene finanțări de aproximativ 13 milioane de lei. În plus, a fost afectată și activitatea spitalului întrucât nu a putut fi votat un proiect prin care unitatea medicală primea o sumă importantă.
Alexandru Covașă- purtător de cuvânt PNL Suceava
“Domnule Șoldan, conform articolului 187 aliniatul 3 din codul administrativ, mandatul vicepreședinților este egal cu durata mandatului Consiliului Județean. Din acest motiv, fără a fi o situație excepțională de la regula de bază, aveți obligația ca în prima ședință să procedați la alegerea vicepreședinților.”
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Șoldan, susține că pe lângă alte câteva zeci de proiecte, la solicitarea PNL Suceava a pus pe ordinea de zi suplimentară a celei mai recente ședințe a deliberativului și proiectul de hotărâre privind formarea unei majorități, precum și alegerea vicepreședinților. Numai că din cauza absenței consilierilor Aur și PNL, ședința a rămas fără cvorum.
Gheorghe Șoldan- președintele CJ Suceava
“Dacă constatăm că nu avem cvorum pentru această ședință, din păcate colegii liberali sabotează dezvoltarea județului Suceava. Neavând cvorum, trebuie să declar ședința închisă. Este o decizie a celor lauri care ne-au anunțat în urmă cu o săptămână că nu o să participe la o ședință în care să botează vicepreședinții, iar colegii de la PNL sunt foarte supărați, nu am înțeles de ce, și aleg să blocheze dezvoltarea județului Suceava. Se pare că nu au înțeles nimic din mesajul care a fost duminică, în ziua votului.”
Șeful administrației județene susține că absența consilierilor de la ședință a dus la blocarea unor proiecte importante de dezvoltare a județului Suceava.
Gheorghe Șoldan- președintele CJ Suceava
“Avem o dată 5 milioane de lei la grădinița specială Fălticeni, 2,5 milioane la Rădăuți, școala specială, și la Muzeul de Istorie de la Siret, 6 milioane de lei. În total ar fi vreo 13 și ceva.”
Întrebat cum s-ar fi împărțit cele două funcții de vicepreședinte dacă grupurile de consilieri erau prezente la ședință, Gheorghe Șoldan a răspuns. cu celălalt partid politic să le oferă funcția de vicepreședinte și a doua variantă era să punem al doilea vicepreședinte tot de la PSD. Așa cum am exprimat și dorința de altfel, având în vedere că mai am nevoie de un singur vot.
Contactat telefonic, liderul grupului liberalilor, Vasile Tofan, a declarat că deși în Consiliul Județean nu s-a stabilit încă formarea unei majorități, în după amiaza zilei de luni, 26 noiembrie, în jurul orei 17, conducerea instituției a pus pe ordinea de zi suplimentară proiectul privind stabilirea vicepreședinților, fără să poarte discuții prealabile cu partidele. Grupul Aur a absentat de la ședință dintr-un alt motiv.
Ionel Vasiliu- coordonator AUR Suceava
“Noi nu am lipsit, am fost prezenți, bună dimineața în primul rând, am fost prezenți la ușă, nu am avut discuții nici cu PNL, nici cu PSD, nu am știut că Partidul Național Liberal nu se va prezenta la această ședință. Ceea ce noi nu am dorit să girăm a fost ordinea de zi, care includea, indiferent de spusele unuia sau altuia, și proiectul de vot al vicepreședinților. Acest proiect a fost transmis pe grupurile de comunicare al Consiliului Județean ieri la ore 16.45, dacă nu mă înșel, ceea ce încalcă prevederile legale în a fi transmis cu trei zile înainte. Noi nu am dorit să girăm, să votăm ordinea de zi, dar suntem pentru celelalte 34 de proiecte.”
Indiferent de motive, jocurile politice din Consiliul Județean Suceava au afectat activitatea spitalului, întrucât pe ordinea de zi era și un proiect care viza alocarea de fonduri pentru unitatea medicală, care a fost amânat pentru a doua oară.