Oferte prea tari pentru a fi adevărate, preferatele hoților de date online

În perioada sărbătorilor, atacatorii cibernetici profită de creșterea numărului de tranzacții online. Ei folosesc tactici precum site-uri false sau clone care imită paginile legitime pentru a fura date sensibile. Aceste fraude sunt promovate prin reclame sau postări pe social media, deseori prin pagini nou create sau compromise, cu oferte false care emoționează și atrag utilizatorii. Pentru a avea parte doar de bucurii de sărbători, trebuie să aveți în vedere câteva metode simple, dar eficiente, de evitare a fraudelor online.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică, DNSC, atrage atenția că în contextul creșterii tranzacțiilor online, din perioada sărbătorilor, atacatorii adaptează scenariile frauduloase pentru a exploata comportamentele utilizatorilor, precum vânătoarea de promoții, concursurile online, achizițiile de cadouri, rezervările de hoteluri sau biletele de avion.

Aceste tactici includ utilizarea de link-uri care redirecționează către site-uri false, site-uri clonă care arată la prima vedere similar cu cele legitime, dar sunt create special pentru a fura datele de autentificare și alte informații sensibile de la potențialele victime. Pentru a convinge utilizatorii să acceseze aceste site-uri, atacatorii folosesc pagini de social media nou create, ori unele compromise, pentru a lansa postări sau reclame frauduloase care promit reduceri incredibile, oferte de nerefuzat sau premii garantate. Aceste oferte sunt doar tehnici de inginerie socială, menite să emoționeze și să distragă utilizatorii, care odată convinși introduc datele lor sensibile, în special date de card, pe un site controlat de atacatori.

Pentru a ne proteja de fraudele online tot mai sofisticate din perioada sărbătorilor, este foarte important să fim suspicioși înainte de a ceda tentației ofertelor prea bune pentru a fi adevărate. Astfel ne protejăm atât datele personale, cât și bucuria sărbătorilor.

Authors

  • Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

    View all posts
  • Cătălina Biholar a început activitatea în presa TV în anul 2007, ca reporter, redactor de televiziune și corespondent pentru stații naționale. Este absolventa primei promoții de Comunicare și Relații Publice la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, licențiată la SNSPA București, și a urmat cursurile masterului de Politici Publice și Integrare Europeană la SNSPA București. În anul 2012 a finalizat programul „Bursele JTI pentru jurnalişti” al Fundaţiei ”Euromonitor pentru excelență”, cu un stagiu de pregătire la RFI Bruxelles. A coordonat campanii locale și naționale de comunicare publică și responsabilitate socială. Este editor coordonator programe TV, iar în această calitate promovează etica și deontologia profesională a jurnalistului în toate programele realizate la Intermedia, cu accent pe rolurile presei de educare, informare și, abia în al treilea rând, de divertisment.

    View all posts

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close