La împlinirea a 525 de ani de la sfințirea bisericii „Sfântul Nicolae” din Bălinești, ctitoria marelui logofăt Ioan Tăutu, marți, 3 decembrie 2024, a avut loc un simpozion național în care s-a vorbit despre istorie, credință și artă bizantină. Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Academia Oamenilor de Știință din România și Arhivele Naționale ale României.
Întâlnirea a reunit teologi, istorici, cadre universitare, studenți și oficialități locale pentru a duce în prim plan istoria acestui monument istoric, ridicat între anii 1494-1499.
Prof.univ. dr. Adrian Cioroianu- istoric
“Preluați pe umerii dumneavoastră, sunteți aici în apropiere, sunteți la Suceava, preluați pe umerii dumneavoastră sarcina de a păstra vie aceste minuni, care iată la cinci secole și mai bine sunt încă în măsură să ne emoționeze și să ne spună despre viața românilor de atunci și despre frumusețea pe care ei o puteau crea.”
Arhid. Vasile Demciuc- lector la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava
“Ne aflăm așadar în această ctitorie a logofătului Ioan Tăutu, ctitorie care, iată, împlinește 525 de ani de când a fost sfințită. Tabloul votiv care se află în spatele nostru ne transmite un mesaj, mesajul acela prin care el, logofătul Tăutul, aducea ca ofrandă, prin intercesiunea Sfântului Ierarh Nicolae, această frumoasă biserică care, iată, alături de celălalt ctitoria ale țării Moldovei, ne veșnicește în arta civilizația europeană creștină.”
Prof.univ.dr. Ion Solcanu- membru titular al Academiei Oamenilor de Știință
“Boierii, cum spunea și părintele, profesori, au construit și ei biserici, dar bisericile boierilor nu aveau turlă. Numai bisericile construite de voievod aveau turlă. Observați-le pe toate care sunt construite de boieri fără turlă, ca și aceasta de la Bălinești.”
Gazda evenimentului a fost Stavrofora Teclata Slovan, stareța Mănăstirii Bălinești.
Stavrofora Teclata Slovan- stareța Mănăstirii Bălinești
“La acest ceas aniversar de 525 de ani de la Sfințirea Bisericii Sfântul Nicolae Bălinești, ctitorie a Logofătului Ioan Tăutu, cu binecuvântarea în al Preasfințitului Părinte Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, avem bucuria ca în umbra acestei frumoase Ctitorii boierești să arătăm încă o dată faptul de mult adeverit. Credința și Biserica ne îndeamnă la cumpănire, la cumpătare, la bine și la iubire de Dumnezeu și de oameni. Biserica noastră devine acum un simbol al tuturor acestor căi dăruite cu har.”
La simpozion a fost prezentă și Veronica Anechitei, primarul Comunei Grămești.
Veronica Anechitei- primarul Comunei Grămești
“Mănăstirea Bălinești este un loc de pelerinaj pentru credincioșii din întreaga țară, dar și pentru turiștii care doresc să descopere frumusețea și liniștea acestor locuri. Pelerinii care ajung aici sunt întâmpinați cu brațele deschise de măicuțele care își dedică viața slujirii lui Dumnezeu și comunității. Grija și prețuirea comunității în timp este manifestată în diferite grade de implicare. Și iată cum la ceas aniversar, în chip cu totul deosebit, prin proiectul recent dezvoltat prin Compania Națională de Investiții de restaurarea patrimoniului cultural și artistic al Bisericii Monument.”
Întâlnirea adresată în cea mai mare parte studenților de la Facultatea de Istorie, dar și iubitorilor de cultură și arta din zona, a fost moderată de profesor universitar dr. Gheorghe Onisoru de la Facultatea de Istorie și Geografie a Universității Ștefan cel Mare Suceava.