Este oficial, după aderarea din vara acestui an la Spațiul Schengen aerian și naval România, alături de Bulgaria, va beneficia de la 1 ianuarie 2025 de eliminarea controalelor la frontierele terestre. Este o veste primită foarte bine și de transportatori. În județul Suceava sunt înregistrate peste 2300 de firme cu obiect de activitate transport de mărfuri și care au peste 9000 de salariați.
După aderarea din vara acestui an la spațiul Schengen aerian și naval, România va beneficia de la 1 ianuarie 2025 de eliminarea controalelor la frontierele terestre. Județul Suceava este lider național în domeniul transportului de marfă, cu 2317 societăți și 9.345 de angajați.
Alin Crețu- președinte Asociația Transportatorilor de Marfă Bucovina
“Pentru transportatorii români este o normalitate și un beneficiu clar. La asta nu așteptam să se întâmple de mulți ani. Totuși s-a amânat, știți prea bine, de la aderarea la comunitatea europeană, tot s-a așteptat aderarea și la spațiu Schengen. Se pare că a durat 17 ani. Deci până se face o normalitate. Cu statul la cozile interminabile care se făceau între România și Bulgaria, între România și Ungaria, asta era un cost operațional și timpul pierdut. E un enorm avantaj această normalitate ce se va întâmpla de pe 1 ianuarie.”
Aderarea la spațiul Schengen aduce o serie de avantaje pentru transportatori. Timp redus la granițe, camioanele nu vor mai fi obligate să aștepte ore în șir pentru controale, ceea ce va duce la o eficientizare considerabilă a operațiunilor logistice. Costuri logistice mai mici, reducerea cheltuielilor pentru companii prin scurtarea duratei transporturilor și eliminarea formalităților birocratice, consolidarea competitivității. Firmele de transport din Suceava și din întreaga țară vor putea concura mai eficient pe piețele europene.
Alin Crețu- președinte Asociația Transportatorilor de Marfă Bucovina
“Chiar dacă s-a modificat acea măsură din pachetul de mobilitate 1 prin care transportatorii români erau obligați să întoarcă camionul la bază la șase săptămâni și s-a anulat aceasta, dar sunt mulți care vor veni mai des, datorită faptului că nu pierd timp la frontierele cu Ungaria, vor veni probabil mai des, vom fi mai competitivi.”
Pe de altă parte, eliminarea controalelor la frontierele terestre permite o circulație mai rapidă și mai simplă, fie că este vorba despre vacanțe, călătorii de afaceri sau revederea cu cei dragi. România devine astfel o poartă strategică între Est și Vest și oferă mai multe libertăți cetățenilor săi, în timp ce își consolidează poziția ca un partener de încredere în Uniunea Europeană. Succesul aderării complete la spațiul Schengen este rezultatul unei colaborări intense între guvern, instituțiile europene și statele membre.