Valul de viroze și gripe afectează județul Suceava: peste 2.000 de cazuri înregistrate în ultimele două săptămâni

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Suceava, în perioada ultimelor două săptămâni au fost înregistrate peste 2.000 de cazuri de viroze, dintre care 121 au fost de gripă. Sunt afectate toate categoriile de vârstă, iar medicii atrag atenția asupra importanței prevenției și tratamentului corect. Vaccinarea și spălatul pe mâini sunt foarte importante.

Datele furnizate de Cristina Agavriloaiei, portător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Suceava, arată că cele mai afectate grupă de vârstă sunt 0-1 an cu 23 de cazuri și 16 internări, 15-49 de ani, 38 de cazuri, 10 internări și peste 65 de ani, 22 de cazuri cu 10 internări. În cazul cu 10 internari, peste 65 de ani, 40 de cazuri cu 19 internari. În total, în perioada analizată, au fost internate 51 de persoane cu gripă, 65 cu infecție acute ale căirilor respiratorii superioare și 157 cu pneumonie. Potrivit doctorului Monica Terteliu Băițan, medic primar boli infecțioase, șefa secției de specialitate din cadrul Spitalului Clinic Suceava, tratamentul virozelor respiratorii nu trebuie să includă antibiotice, iar diagnosticul și tratamentul corect pot fi stabilite doar în urma unui consult medical.

Dr. Monica Terteliu Băițan- medic primar infecțioase
“Virozele, deci, nu se tratează cu antibiotice, sunt datorate unor serii variate de virusuri și de aceea, cele mai importante medicamente la care trebuie să apelăm ar fi doar simptomaticele. Nu excludem și o luăm cu începutul apelatul la medic în cazul anumitor simptome, însă în principal, odată cu venirea frigului, marea majoritate a bolilor sunt reprezentate de patologiile date de virusuri.”

Medicul atrage atenția asupra faptului că virusul gripal este cel mai agresiv, provocând febră și o stare generală sever alterată. Dacă vorbim de prevenție, avem vaccin contra gripei. Gripa este o viroză, la unii poate să treacă în 5-7 zile fără urmări, dar sunt categoriile de risc, sugarii, copiii cu alte patologii, antecedente și populația vârstnică, iar aceștia nu vor răspunde niciodată atât de ușor. Pentru cei care se tem de injecții, există și soluții alternative, precum vaccinul gripal intranazal, iar vaccinarea salvează vieți, arată medicul Sucevean.

Dr. Monica Terteliu Băițan- medic primar infecțioase
“Să știți că vaccinul salvează vieți pentru că în marea parte a deceselor, care apar numai la populația de risc, acest lucru putea fi prevenit dacă pacientul se vaccină. Vaccinul este recomandat din perioada de sugar și până la 100 de ani. Și este recomandat în fiecare an. De ce? Pentru că datorită circulației virusului gripal de la o gazdă la alta, adică de la om la om, acesta își poate schimba conformația, ca să spun așa. Și atunci pot apărea mutații și în fiecare an se stabilește, se face ca un fel de statistică ce variantă circulantă sau ce variante circulante sunt predominante, motiv pentru care este recomandată vaccinarea anuală.”

Pe lângă vaccinare, medicii sublinează importanța respectării regulilor elementare de higienă și prevenție, cum ar fi spălatul pe mâini și purtarea măștii.

Dr. Monica Terteliu Băițan- medic primar infecțioase
“Am uitat că spălatul pe mâini îndepărtează o serie de germeni și toată transmiterea aceasta este respiratorie, însă în momentul când strănuți și pui mâna la nas, atunci la nivelul mâinii ai această încărcătură de virus. În momentul în care dai mâna cu o altă persoană fără să te speli pe mâini, atunci poți transmite acest lucru. După aceea persoana respectivă se șterge la nivelul feței și așa apare transmiterea deci spălatul pe mâini este una dintre condiții de asemenea să știi că atunci când ești bolnav trebuie să te retragi lucrul acesta nu este posibil de la primele semene viroză toată lumea să-și ia concediu, dar purtatul măștii, masca protejează de infecția ta.”

Dr. Monica Terteliu Băițan- medic primar infecțioase
“Ideal ar trebui să poarte ambele persoane care stau față-înfață. Însă trebuie să ne reamintim din pandemie că în momentul în care tu porți mască, tu îl protejezi pe cel din fața ta de microbi tăi.”

Comparativ cu aceeași perioadă anului trecut, numărul cazurilor de grip a scăzut significativ, de la 73 în 2023 la 31 în 2024, conform Direcției de Sănătate Publică Suceava. Cu toate acestea, autoritățile medicale atrag atenția asupra necesității unei protecții suplimentare, în special pentru categoriile vulnerabile.

Authors

  • Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

    View all posts
  • Adriana Dascălu Bulină

    Adriana Dascălu-Bulină: realizatoare a emisiunilor ”Prima oră” (în direct, în fiecare dimineață, de la 07:00 la 08:00) și ”Acasă în Diaspora” (difuzată marțea, de la ora 20:00), are o experienţă în mass-media (radio, tv, ziar) din anul 1994. A strâns multe premii și nominalizări pentru jurnalism și implicare socială, dar crede că una dintre cele mai mari realizări ale ei este este campania ”Oprește cancerul de col uterin!”, pe care, ca fostă bolnavă, a inițiat-o în anul 2014. Pentru că, nu-i așa?, informarea și prevenția merg mână în mână pentru un stil de viață sănătos și frumos! Colegii spun despre Adriana că este o colegă foarte săritoare, care niciodată nu te lasă la greu. Experienţa acumulată îşi spune cuvântul, fiind echilibrată şi perfecţionistă. În timpul liber face sport, se relaxează cu familia și ascultă heavy metal. Este mama lui Luca, viitor mare fotbalist și este mare iubitoare de pisici și flori!

    View all posts

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close