Este obișnuit să descoperim alimente expirate în frigider sau în dulapuri. Deși regulile generale ne sfătuiesc să aruncăm produsele care au depășit termenul de valabilitate, adevărul este că nu toate devin periculoase imediat după expirare. În materialul următor veți găsi informații utile despre produsele alimentare expirate și cum să le gestionați corect pentru a proteja sănătatea voastră și a familiei.
\
Data limită de consum este importantă, dar nu toate alimentele devin nesigure imediat după expirare. Mai multe produse rămân consumabile mai mult timp dacă sunt păstrate corespunzător. Totuși, teama detoxii infecții alimentare ne face adesea să aruncăm mâncare încă bună. De aceea, înțelegerea corectă a termenelie ca să înțeleagă și oamenii de acasă care sunt diferențele.
Prof.univ.dr.ing Mircea Oroian- decan Facultatea de Inginerie Alimentară
“Pe eticheta produselor alimentare vom observa două mențiuni, a se consuma până la data de sau se recomandă a se consuma înainte de. Deci sunt două terminologii folosite pentru a marca, să zicem așa, viața unui produs alimentar. În primul caz, a se consuma până la data de, aici ne referim în principal la produsele alimentare proaspete, cum ar fi carnea tocată, carnea de pui, carnea de porc, unele preparate din carne și ar trebui să luăm în calcul această dată pentru că este data până la care producătorul consideră că acel produs este sigur pentru consum pentru noi ca și consumator final. Doar că această dată nu este absolută. De ce? Pentru că trebuie să ținem cont de foarte mulți factori, adică dacă produsul respectiv a fost transportat în condiții corespunzătoare, cum a menționat producătorul pe etichet, între 2 și 4 grade Celsius. Cel de-a doilea termen a se consumat de preferință înainte de. Cereale o să vedem această mențiune la zahăr, la ciocolată, la produsele congelate. De ce? Pentru că studiile au arătat că produsul nu moare în ziua respectivă, ci vom putea observa doar poate anumite modificări de culoare și nu va fi plăcut consumatorului final. Dar chiar dacă culoarea nu este ceea care ne-o dorim, nu înseamnă că nu putem consuma.”
Despre alimentele care pot fi consumate chiar și după ce au expirat, ne vorbește tot Mircea Oroian, decanul Facultății de Inginerie Alimentară. Sunt produse care își păstrează siguranța și calitatea chiar după depășirea termenului de valabilitate.
Prof.univ.dr.ing Mircea Oroian- decan Facultatea de Inginerie Alimentară
“Statele Unite, departamentul de stată ciocolata, produsele congelate. Am observat că au niște mențiuni și pentru produsele lactate, cum ar fi iaurtul sau brânza, dar menționează și ei în documentele oficiale când consumatorul, înainte de a le consuma, să facă această analiză senzorială minimă.”
Există un top și al alimentelor care nu ar trebui să fie consumate după termenul de valabilitate. În această clasificare se regăsesc și conservele.
Prof.univ.dr.ing Mircea Oroian- decan Facultatea de Inginerie Alimentară
“În general, producătorii dau un termen de 5, maxim 7 zile. Nu recomand după acestăți de carne întreagă. Și chiar dacă nu o să simțim un miros neplăcut, după termenul de valabilitate menționat de producător, nu recomand nimănui să-l consume. La fel și la preparatele din carne. La fel chiar dacă au un conținut de sare mai mare, dacă producătorul a stabilit că termenul este astăzi, ar fi bine să respectăm acel termen de consum.Nici ei nu recomandă consumul de conserve după perioada de valabilitate, în principal la conservele de pește, pentru că acolo avem niște probleme microbiologice care s-ar putea să ne dea bătăi de cap foarte mari. În plus, în cazul conservelor, ei menționează că dacă conserva este deteriorată, aici mă refer că o să vedeți poate puncte de rugine sau forma nu este cilindrică, ci este înfundată, să nu consumăm pentru că stabilitatea acestea este modificată.”
Totuși, specialiștii recomandă o verificare senzorială atentă înainte de a consuma orice produs.
Prof.univ.dr.ing Mircea Oroian- decan Facultatea de Inginerie Alimentară
“Noi ca și consumatori, înainte să consumăm produsul, să-i facem o analiză senzorială minimă, adică să-i apreciăm culoarea, gustul, mirosul, să vedem dacă există abateri față de produsul standard și apoi să-l consumăm.”
Este important să facem o verificare a alimentelor înainte de a le consuma, mai ales când vine vorba de siguranța sănătății copiilor. Dacă se întâmplă să regăsim prin bucătărie tot felul de produse expirate, dar pe care le putem consuma și totuși nu ne dorim, ce putem să facem cu ele?
Prof.univ.dr.ing Mircea Oroian- decan Facultatea de Inginerie Alimentară
“Din păcate, dacă produsul este expirat, ar trebui să fie aruncat. În Suceava avem și posibilitatea să separăm gunoiul pe fracție umedă, fracție uscată și apoi să fie folosit pentru obținerea de biogaz. Nu aș recomanda produsele din carne să mai consumăm, nici într-un caz copiii să nu le consume, pentru că copiii sunt mai sensibili, iar ei nu au nevoie de o doză foarte mare de microorganism ca să facă o interocolită sau alte probleme digestive.”
Depozitarea corectă a alimentelor este foarte importantă pentru a le păstra siguranța și calitatea, așa cum este recomandat pe etichete. Respectarea condițiilor de păstrare poate preveni riscurile pentru sănătate și poate prelungi termenul de consum al acestora. Dacă totuși nu doriți să consumați alimente expirate, există opțiunea de a le dona adăposturilor de câini. integrale, cartofi fierți, conserve de carne simplă sau gătită, ouă, morcovi și dovleci fierți, cu condiția ca acestea să nu prezinte niciun semn de alterare.