Gerul extrem afectează câinii și pisicile: Ce trebuie să faci pentru siguranța lor

Gerul din această perioadă nu afectează doar oamenii, ci și animalele de companie, care pot suferi de hipotermie sau degerături dacă nu sunt protejate corespunzător. Specialiștii avertizează că temperaturile scăzute sunt deosebit de periculoase pentru câinii și pisicile care petrec mult timp afară. Pentru a proteja prietenii necuvântători, aceștia recomandă scurtarea plimbărilor, izolarea adecvată a adăpostului și acces constant la apă proaspătă.

Iarna aduce nu doar peisaje frumoase, ci și provocări serioase atât pentru oameni cât și pentru animale. Temperaturile scăzute, umezeala și vântul puternic pot afecta sănătatea animalelor de companie, în special a pisicilor. Medicii veterinari avertizează că în această perioadă au crescut cazurile de gripe și viroze respiratorii la patrupede.

Radu Șlusariuc- medic veterinar
“În cabinet, în perioada asta, am avut ceva cazuri cu viroze respiratorii, dacă le pune așa și la animale, cu ceva probleme la urogenital atât la mascul cât și la femel și cam atât. Ceva mici, mici, mici degerături am avut chiar la un singur cățel, la nivelul pernuțelor.”

Directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava explică principalele măsuri pe care proprietarii de animale trebuie să le adopte pentru a preveni îmbolnăvirile cauzate de ger.

Mihai Voloșeniuc- director al DSVSA
“Unele animale trebuie să își îmbrăcate. Sunt fel de fel de protejate, vânt, jachete, trebuie să avem grijă și la hrană. Dacă este acum pe perioada ian, trebuie să-i suplimentăm proteinele, să-i suplimentăm valoarea energetică, trebuie să-i dăm o hrană mai bogată energetic și din punct de vedere proteic și, bineînțeles, vitamină-mineral. Ca să-i asigurăm resurse, ca să lupte. O altă problemă care aș pune la căței și aici este foarte important pentru oameni, să înțelegeți, mai ales că se folosesc fel de fel, vedeți, mai ales dacă este gheață, dacă ies la plimbare cu animalele, folosesc fel de fel de substanțe pentru gheață, știi, inclusiv sare. Ideal este, dar pentru cei care plimbă căței, este să fie spălate și uscate lăbuțele.”

În această perioadă, adăposturile pentru animale se confruntă și cu o altă provocare importantă, lipsa implicării comunității. Deși au fost înregistrate câteva sesizări privind câinii aflați în dificultate, oamenii rămân în mare parte pasivi când vine vorba de ajutorarea patrupedelor fără stăpân.

Authors

  • Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

    View all posts
  • Dalia-Ștefania Ionesi a avut primul contact cu lumea televiziunii în anul 2018 prin participarea la o emisiune difuzată pe un post național. În anul 2023 a absolvit Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării în cadrul Universității "Ștefan cel Mare" Suceava, iar în același an a început studiile masterale în Comunicare, Media și Industrii Creative la aceeași universitate. După 5 ani a revenit în televiziune, ca de redactor la Intermedia, datorită responsabilității, spiritului de competitivitate și aspirațiilor de a contribui la un peisaj media divers.

    View all posts

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close