Un studiu realizat la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a analizat proprietățile mierii de mană și ale mierii poliflore montane din Bucovina, comparându-le cu celebra miere de manuka din Noua Zeelandă. Cercetarea a evidențiat calitățile terapeutice remarcabile ale acestor tipuri de miere autohtonă și a demonstrat că ele pot avea un efect antimicrobian superior mierii de manuka.
Prof.univ.dr. Mircea Oroian- decan Facultatea de Inginerie Alimentară, USV
“Noi am realizat un studiu la universitate pe mierea de mană și mierea polifloră montană. Am dorit să vedem calitățile ei în comparație cu mierea de manuca. Mierea de manuca este una dintre cele mai vândute la nivel mondial, cu prețul cel mai ridicat. Cu cea mai bună reclamă, da. Noi am achiziționat, nu, de fapt n-am achiziționat, apicultorii ne-au pus la dispoziție gratuită mai multe sortimente de miere și probe. Iar în cadrul studiului nostru am observat calitatea din punct de vedere chimic și microbiologic a fost excepțional. Adică am avut probe de la Vatra Moldoviței, de la un apicultor, un domn extrem de pasionat de apicultură, excepționale din punct de vedere al curățeniei, microbi zero, adică domnul a fost foarte atent și în partea de pastorală, dar și ulterior, depozitare. Noi am testat să vedem dacă are efect bactericid, adică dacă omoară microbi. Mai era de manucă, este recunoscută pentru efectul acesta antimicrobian.
Prof.univ.dr. Mircea Oroian- decal Facultatea de Inginerie Alimentară, USV
„Probele pe care le-am testat noi, toate probele au fost, au avut o activitate mai mare decât manuca 250, iar chiar jumătate dintre ele au depășit manuca 550, adică o calitate foarte bună. Dacă o comparăm și la nivel de preț, noi vindem aici mierea de man undeva la 30-40 de lei kilogramul, iar mierea de manuca 550 se vinde cred că la 300 de lei. Noi am dorit doar miere din județul Suceava să vedem dacă mierea noastră ar avea potențial de a fi înregistrată la nivel european datorită calităților sale terapeutice. De ce am vrut în zona montană? Pentru că mierea de mană este diferită de mierea polifloră sau mierea de flori Adică mierea de mană provine de la secrețiile arborilor sau de la excrețiile unor insecte. Iar excreții dulci, albinele preiau această sevă dulce și o transformă în miere În plus, poliflora montană provine de la o multitudine de flori, cele mai multe fiind medicinale și de aici calitatea ei e ridicată.”