Preferințele liceenilor din Suceava: Colegiul „Petru Rareș” rămâne favoritul

Colegiul „Petru Rareș” se menține ca prima opțiune pentru un număr important de elevi din județul Suceava, conform preferințelor exprimate de aceștia. Alte instituții de învățământ care atrag un număr mare de opțiuni sunt Colegiul „Pedagogic”, Colegiul „Sportiv”, Colegiul „Ștefan” și Colegiul de Artă. Conform datelor centralizate de CJRAE, 3.118 elevi de clasa a VIII-a au optat pentru filiera teoretică, în timp ce 724 de elevi au ales profiluri vocaționale. În plus, 1.798 de elevi s-au orientat spre învățământul profesional și tehnic.

Directorul centrului, Maria Adriana Nichitean, spune că acest studiu are ca obiectiv să ajute managerii de școli în întocmirea planului de școlarizare și nu de a ierarhiza calitatea actului educațional.

Maria Adriana Nichitean- director CRJAE Suceava
„Studiul opțiunilor școlare se referă la opțiunile exprimate ale școli în întocmirea planului de școlarizare. Consultând rezultatele, văd dacă există calitatea, să spunem, actului educațional. Nu de asta ne ocupăm, ci doar de a vedea încotro se îndreaptă elevii de clasa a 8-a.”

În municipiul Suceava, Colegiul Național Petru Rareș conduce cu 445 de opțiuni, urmat de colegiul Mihai Eminescu. Liceul sportiv rămâne pe locul 3, iar în privința colegilor tehnice, Petru Mușat și Alimentar sunt cele mai căutate, însă cu o scădere a opțiunilor față de anul trecut. În județ, Colegiul Tehnic Rădăuți domină clasamentul cu 402 opțiuni, urmat de Mihai Băcescu- Fălticeni și Eudoxiu Hurmuzachi Rădăuți. Anul acesta au participat mai mulți elevi la studiul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională.

Maria Adriana Nichitean- director CRJAE Suceava
„Ca și în anii trecuți, am trimis o adresă în școlile gimnaziale
cu rugămintea de a ne sprijini acolo unde nu sunt profesori consilieri școlari în colectarea acestor informații. Școlile ne-au răspuns, au primit ca material de sprijin broșura inspectoratului unde apăreau specializările fiecărei liceu, fiecărei liceu tehnic sau colegiu. Elevii, așa cum spuneam, și-au estimat opțiunile, au fost centralizate pe perioada lunii decembrie 2024 și am încercat să tragem câteva concluzii legate de opțiunile pe care le-am primit. Și poate e important să menționăm faptul că anul acesta au participat mai mulți elevi la studiu, cu aproximativ 400 de elevi în plus, dar clasamentul este aproximativ la fel. Ne-a bucurat să constatăm că există o scădere, e drept că mică, de 0,07% dintre respondenți, față de anul trecut, o scădere mică a ratei abandonului școlar, dacă este să ținem seama de ce au spus elevii. Așadar, vor fi mai mulți elevi în anul școlarului 2025-2026 care vor merge fie într-o școală profesională, fie într-un liceu tehnic, fie unul teoretic.”

În privința specializărilor, științele sociale sunt preferate de peste o mie de elevi, iar matematica-informatica ocupă locul 2.

Autor

  • Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

    View all posts

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close