Adevărul despre legea care permite Armatei să doboare dronele din spațiul aerian al țării

Este din nou scandal în Parlamentul României: USR acuză AUR, POT și S.O.S de ipocrizie, pentru că, deși promovează suveranitatea și apărarea țării, au votat împotriva proiectului care permite Armatei să doboare dronele care pătrund ilegal în spațiul aerian național. În replică, reprezentanții partidelor suveraniste au afirmat că opoziția lor s-a bazat pe prevederile legii referitoare la transferul de autoritate al unor structuri militare române către ofițeri străini. În același timp, Armata a avertizat asupra unui val periculos de dezinformări despre legea adoptată, care a inundat TikTok și Facebook.

O nouă dispută a izbucnit în Parlamentul României după ce USR a criticat partidele suveraniste pentru că s-au opus proiectului de lege
care permite doborârea dronelor intrate ilegale în spațiul aerian al țării. Proiectul a fost adoptat în Camera Deputaților cu 196 de voturi pentru și 99 împotrivă. Cele mai multe voturi contra venind de la AUR, SOS România și Partidul Oamenilor Tineri. Deputatul Aur Florin Pușcașu a explicat că opoziția a fost determinată de articolele privind transferul de autoritate a unor structuri militare române către ofițeri străini.

Florin Pușcașu- deputat AUR
„Două proiecte de lege, PLX-5 și PLX-6, esența lor era cedarea comenzii armate române în anumite situații unor entități militare care nu sunt naționale, nu sunt românești, respectiv comandamente străine care operează forțe militare străine care operează pe teritoriul României, în anumite condiții de sigur, cu anumite încuviințări. Dar din punctul nostru de vedere este o cedare a suveranității în măsura în care suveranitatea de amenințarea cu forța în situații limite care țin de însăși existența statului român și de garantarea libertăților înscrise în Constituția României.”

În replică, deputatul Emanuel Ungureanu a declarat că Aur, POT și SOS nu înțeleagă cum funcționează o alianță militară. Parlamentarul a amintit că și generalul român Mircea Mândrescu a comandat trupe străine la Lisabona.

Emanuel Ungureanu- deputat USR
„Asta este o prostie, deci pur și simplu ce spun cei de la AUR și pot este o prostie fără margini. Nu există o armată, să zicem, europeană sau NATO care să conducă pe teritoriul României armata română. Armata română face exerciții împreună cu NATO de ani, de zile, în patru baze militare. Noi suntem stat NATO, toată această coordonare este una comună, se stabilește de comun acord între aliați pe flancul estic, cine comandă. Noi am avut un comandant român, când vine să-și râd, ce-ar fi zis, nu știu, portughezii, englezii, francezii și germanii că noi am avut un comandant NATO care avea comandamentul la Lisabona. Nu am auzit pe cineva din Germania, Spania, Italia sau Franța să zică pe cine conduce un român. Deci este o prostie fără margini. Oamenii aceștia nu înțeleg cum funcționează o alianță militară.”

Potrivit articolului 7 din proiectul legii privind desfășurarea pe timp de pacea misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român, în timpul acestor misiuni, forțele armate străine pot fi plasate sub comanda unui ofițer român, în limitele stabilite prin acorduri oficiale. De asemenea, unitățile armatei române pot fi transferate temporar sub conducerea unor comandanți străini, în funcție de necesitățile operaționale. În plus, șeful statului major al apărării are autoritatea de a revoca aceste transferuri în funcție de evoluția situației. Deși proiectul legii este foarte clar, acesta a fost folosit într-o campanie de dezinformare desfășurată pe rețelele sociale TikTok și Facebook. Afirmațiile false sunt românii vor fi trimiși la război. În țară se va instaura dictatura militară. Comanda armatei române va fi cedată către armate străine, către NATO, către Brussel. Fake news-urile au fost combătute de reprezentanții armatei române.

Authors

  • Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

    View all posts
  • Oana Șlemco este absolventă a Facultății de Administrație Publică și a Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Lucrează în presă de aproape 20 de ani, unde activează ca redactor, comentator, realizator de emisiuni, însă cel mai mult îi place când se află pe teren, între oameni. Este convinsă că jurnalismul care apără binele comun nu a murit în ziua în care au apărut rețelele sociale online. Crede că rolul jurnalistului este să lupte pentru restabilirea realității și abordează teme cu miză comunitară. Valorile care îi ghidează activitatea profesională sunt transparența - care presupune să i se ofere publicului șansa să monitorizeze procesul de colectare, raportare, prezentare şi diseminare a informaţiilor - și responsabilitatea, care înseamnă asumarea consecințelor deciziilor și faptelor. În anul 2008, a primit premiul pentru publicistică al Fundaţiei Culturale a Bucovinei. În 2013, a câștigat o bursă „Euromonitor pentru excelență” și a făcut un stagiu de pregătire în redacție RFI de la Bruxelles. În 2016, a primit premiul pentru categoria jurnalism în cadrul campaniei „Oamenii Timpului”. În 2020, a primit premiul cel mare „Cu onestitate despre sărăcie”, acordat de Asociația „Renasis”.

    View all posts

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close