Pesta porcină africană a lovit din nou în județul Suceava, iar un crescător din satul Hurjuieni, comuna Gălănești, și-a pierdut întreaga turmă de porci. Virusul a fost confirmat la mai mulți purcei recent cumpărați, iar autoritățile au intervenit prompt pentru lichidarea efectivului și aplicarea măsurilor de biosecuritate. Cazul atrage atenția asupra pericolelor asociate cu achiziționarea de porci din surse necontrolate.
Mihai Voloșeniuc- director executiv DSVSA Suceava
„Animalele nu erau crotaliate, n-au fost crotaliate la timp, scroafa principală. A provenit din comerț ilegal, omul nu va fi despăgubit. Deci suport integral această pagubă, e vorba de o scroafă, 9 purcei și, bineînțeles, 3 tineriți porcii, cât de 50 de euro. O pavă importantă care se cifrează undeva în jurul valoarei de 80.000 de lei. Deci foarte important treaba asta. Deci nu putem despăgubi acea ceva, încât omul nu a respectat nici una din recomandările pe care le dăm de atentativă. Este la fel foarte, foarte important, este că acest focar de peste care este apărut nu este întâmplător, existând o presiune virală importantă cu cazuri multiple de boală în județul Botoșani-Iași, atât la porc domestic cât și la porc sălbatic. Presiunea virală, iar numărul de cazuri, înmulțirea numărului de cazuri, ne face să fim foarte vigilenți, de aceea și pe calea dumneavoastră, prin intermediul televiziunii, transmit un mesaj clar. Modul cum s-a derulat acest focar de peste face parte din acel cadru general, cum spun, să nu procedăm.”
Mihai Voloșeniuc- director executiv DSVSA Suceava
„Când cumpărăm animale, în primul rând să întrebăm medicului, să-i cumpărăm de la personalii cunoscute, să cumpărăm de la vecii și dacă ne asumăm, deși nu ar trebui să ne asumăm treaba asta, ne asumăm să cumpărăm câți prețuri le mai buni, cumpărăm de la comerciant, ambulanți, de la samsar, de la cum vreți, cum vreți, să spunem, este să reținem câteva date. Este foarte important să reținem numărul mașinii, tipul mașinii și, bineînțeles, dacă putem avea și numele persoanei și numărul de telefon ar fi foarte important pentru că ne ajută în anchetă epidemiologică și ne ajută să luăm și măsuri față de cei care diseminează boala în județ.”