Propaganda regimului în Coreea de Nord surprinsă de doi vloggeri suceveni

Vloggerii români „Haihui în doi”, originari din Suceava, sunt printre primii turiști occidentali care au intrat în Coreea de Nord după cinci ani de izolare pandemică. Accesul lor a fost posibil doar printr-o agenție acreditată de regimul de la Pyongyang. Chiar dacă s-au aflat sub supraveghere constantă, sucevenii au remarcat contrastul puternic dintre condițiile oferite turiștilor și realitatea dură a localnicilor, mulți dintre ei afectați de criza alimentară. Deși regimul menține un control strict asupra informațiilor și interacțiunilor, vloggerii au putut observa și au împărtășit în materialele publicate în mediul online efectele propagandei la care coreenii de nord sunt supuși de la cele mai fragede vârste.

Soții Andreea și Ionuț Chiperi, originari din Bucovina, sunt cunoscuți de majoritatea românilor datorită vloggului lor de călătorii Haihui în 2. Din 2018, anul în care și-au vândut apartamentul din capitală, au început să călătorească în jurul lumii și de atunci au ajuns în țări precum Asia de Sud-Est, Statele Unite ale Americii, Costa Rica, Mexic, Columbia, insulele Galapagos și Ecuador. După 5 ani de restricții din cauza pandemiei, aceștia au reușit să viziteze Coreea de Nord, una dintre cele mai izolate țări din lume condusă de regimul autoritar al familiei Kim, aflată la putere de 3 generații. După închiderea granițelor în 2020, Coreea de Nord a devenit o destinație extrem de rară pentru turiști, deoarece impune restricții severe de călătorie.

Andreea Chiperi- vlogger
„După 5 ani de zile de izolare completă, Coreea de Nord și-a redeschis granițele pentru occidentali. Suntem parte din primul grup de turiști străini care pășesc în această țară, iar singura noastră oprire este orașul Rason, un triunghi industrial special creat tocmai pentru a experimenta capitalismul și schimburile comerciale cu China și Rusia.”

În timpul vizitei lor, cei doi vlogări au surprins imagini care ilustrează cum propaganda domină fiecare aspect al vieții cotidiene, de la cele mai fragede vârste. Asemeni României de dinainte de 1989 și chiar mai mult, cântecele pe care le învață copiii la școală conțin mesaje dedicate liderilor țării, iar într-una dintre instituțiile de învățământ primar, Andreea și Ionuț au observat pe pereți postere
cu propagandă anti-americană și desene cu arme nucleare.

Andreea Chiperi- vlogger
„Pregătiți-vă să vedeți ceva cu adevărat șocant, mai ales că ne aflăm într-o instituție de învățământ primar. Formula nucleară este expusă pe unul dintre pereții acestei școli, alături de alte imagini ale rachetelor nucleare și în același timp postere cu propaganda anti-americană. În schimb, foarte multe formule expuse din diverse domenii, pe toți pereții.”

În cadrul unei lecții de limba engleză, elevilor li s-au cerut exemple de oameni importanți. Primul nume menționat de copii a fost Kim Jong-un, pe care l-au numit Părintele Socialismului și Președintele Etern. Întreaga lecție a continuat cu laude la adresa liderului și exemple despre motivele pentru care țara ar trebui să îi fie recunoscătoare mareșalului.

Un alt aspect care acum ni se pare șocant și care a fost observat de soții Chiperi a avut loc în timpul unui spectacol care părea inițial inofensiv. Spre sfârșitul evenimentului, un grup de copii a fost folosit pentru a transmite mesaje de propagandă. Aceștia cântau despre liderul țărilor, iar pe ecranul din spate erau proiectate imagini cu rachete nucleare.

Andreea Chiperi- vlogger
„Vă atenționăm că urmează imagini cu adevărat șocante. Copii folosiți drept instrumentă de propagandă, priviți cu atenție ecranul din spatele acestui spectacol, aparent inofensiv, pe care rulează imagini cu rachete nucleare.”

Pentru turiștii occidentali obișnuiți cu libertatea de mișcare, o astfel de experiență în Coreea de Nord ridică mai multe teme de gândire,
cum ar fi să pleci în vacanță și fiecare pas să-ți fie supravegheat. Fiecare conversație monitorizată, iar fiecare imagine despre locul vizitat să fie atent controlată de autorități. În timp ce vloggerii suceveni au avut acces la hoteluri și restaurante privilegiate,
nord coreenii trăiesc sub un regim care dictează nu doar unde pot merge, ci și ce au voie să gândească și să spună.

Andreea Chiperi- vlogger
„N-avem voie să le spunem pe nume celor trei președinți ei Corei de Nord și trebuie să folosim o exprimare a nume și sună felul următor. Președintele Kim Il-Sung, generalul Kim Jong-il și mareșalul Kim Jong-un.”

Authors

  • Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

    View all posts
  • Dalia-Ștefania Ionesi a avut primul contact cu lumea televiziunii în anul 2018 prin participarea la o emisiune difuzată pe un post național. În anul 2023 a absolvit Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării în cadrul Universității "Ștefan cel Mare" Suceava, iar în același an a început studiile masterale în Comunicare, Media și Industrii Creative la aceeași universitate. După 5 ani a revenit în televiziune, ca de redactor la Intermedia, datorită responsabilității, spiritului de competitivitate și aspirațiilor de a contribui la un peisaj media divers.

    View all posts

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close