Criza de personal din spitale s-ar putea agrava. O ordonanță de urgență adoptată recent le interzice salariaților pensionari să își continue activitatea în unitățile medicale de stat. Din cauza noii legislații, 14 medici și 7 asistenți medicali din spitalele sucevene și-ar putea pierde locurile de muncă.
Sindicatele din Sănătate au atras atenția că ordonanța de urgență adoptată recent va adânci criza de personal cu care se confruntă spitalele. Potrivit actului normativ, angajații spitalelor care sunt pensionari nu își vor mai putea prelungi activitatea.
Raportul de muncă al personalului contractual plătit din fonduri publice, în conformitate cu prezenta lege care îndeplinește decizia de pensionare, încetează de drept în condițiile articolului 56 aliniatul 1, din legea numărul 53 pe 2003, codul muncii republicată cu modificările și completările ulterioare, chiar dacă salariatul a solicitat suspendarea plății pensiei. Se arată în ordonanța 9 pe 2025. Prin urmare, o bună parte din unitățile medicale teritoriale riscă să rămână fără sprijinul medicilor pensionare angajați.
În consecință, atât managerii cât și liderii de sindicat au semnalat problema la nivelul Ministerului Sănătății. Ministrul Alexandru Rafila a cerut direcțiilor de sănătate publică să întocmească și să transmită rapoarte din care să reiasă impactul ordonanței asupra sistemului Clinic Județean Suceava, ordonanța ar putea trimite acasă 21 de salariați pensionari. Este vorba despre asistenți medicali, bucătari, infirmieri și personal administrativ. Medicii pensionari care colaborează cu cel mai mare spital din județ nu intră sub incidența ordonanței, întrucât nu sunt angajați, ci locurile de muncă 14 medici și 7 asistenți medicali de la spitalele din Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei și Cura Humorului.