Ordonanța care lasă spitalele fără medici pensionari

Criza de personal din spitale s-ar putea agrava. O ordonanță de urgență adoptată recent le interzice salariaților pensionari să își continue activitatea în unitățile medicale de stat. Din cauza noii legislații, 14 medici și 7 asistenți medicali din spitalele sucevene și-ar putea pierde locurile de muncă.

Sindicatele din Sănătate au atras atenția că ordonanța de urgență adoptată recent va adânci criza de personal cu care se confruntă spitalele. Potrivit actului normativ, angajații spitalelor care sunt pensionari nu își vor mai putea prelungi activitatea.

Raportul de muncă al personalului contractual plătit din fonduri publice, în conformitate cu prezenta lege care îndeplinește decizia de pensionare, încetează de drept în condițiile articolului 56 aliniatul 1, din legea numărul 53 pe 2003, codul muncii republicată cu modificările și completările ulterioare, chiar dacă salariatul a solicitat suspendarea plății pensiei. Se arată în ordonanța 9 pe 2025. Prin urmare, o bună parte din unitățile medicale teritoriale riscă să rămână fără sprijinul medicilor pensionare angajați.

În consecință, atât managerii cât și liderii de sindicat au semnalat problema la nivelul Ministerului Sănătății. Ministrul Alexandru Rafila a cerut direcțiilor de sănătate publică să întocmească și să transmită rapoarte din care să reiasă impactul ordonanței asupra sistemului Clinic Județean Suceava, ordonanța ar putea trimite acasă 21 de salariați pensionari. Este vorba despre asistenți medicali, bucătari, infirmieri și personal administrativ. Medicii pensionari care colaborează cu cel mai mare spital din județ nu intră sub incidența ordonanței, întrucât nu sunt angajați, ci locurile de muncă 14 medici și 7 asistenți medicali de la spitalele din Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei și Cura Humorului.

Authors

  • Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

    View all posts
  • Oana Șlemco este absolventă a Facultății de Administrație Publică și a Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Lucrează în presă de aproape 20 de ani, unde activează ca redactor, comentator, realizator de emisiuni, însă cel mai mult îi place când se află pe teren, între oameni. Este convinsă că jurnalismul care apără binele comun nu a murit în ziua în care au apărut rețelele sociale online. Crede că rolul jurnalistului este să lupte pentru restabilirea realității și abordează teme cu miză comunitară. Valorile care îi ghidează activitatea profesională sunt transparența - care presupune să i se ofere publicului șansa să monitorizeze procesul de colectare, raportare, prezentare şi diseminare a informaţiilor - și responsabilitatea, care înseamnă asumarea consecințelor deciziilor și faptelor. În anul 2008, a primit premiul pentru publicistică al Fundaţiei Culturale a Bucovinei. În 2013, a câștigat o bursă „Euromonitor pentru excelență” și a făcut un stagiu de pregătire în redacție RFI de la Bruxelles. În 2016, a primit premiul pentru categoria jurnalism în cadrul campaniei „Oamenii Timpului”. În 2020, a primit premiul cel mare „Cu onestitate despre sărăcie”, acordat de Asociația „Renasis”.

    View all posts

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close