Conducerea Primăriei Suceava continuă demersurile de reducere a numărului de angajați și, implicit, a cheltuielilor cu personalul. După ieșirea din sistem a peste 60 de persoane – prin pensionare, transfer, cu acordul părților sau din motive disciplinare – primarul Vasile Rîmbu a pregătit o nouă organigramă. Potrivit proiectului de hotărâre ce va fi supus votului în ședința Consiliului Local de miercuri, 26 martie, vor fi desființate 23 de funcții de conducere. În schimb, vor fi înființate două structuri noi: Compartimentul Corp Control al Primarului și Compartimentul de Guvernanță Corporativă, fără angajări suplimentare. City-managerul Irina Vasilciuc a declarat că aceste măsuri vor genera economii de aproximativ 10 milioane de lei anual la bugetul local.
Din toamna anului trecut până la sfârșitul lunii martie 2025, 60 de angajații primăriei Suceava au ieșit din sistem, fie prin pensionare, cu acordul părților, din motive disciplinare sau pentru că s-au transferat în alte instituții. Alte 9 persoane se vor pensiona până la sfârșitul acestui an.
Pe lângă demersurile de subțiere a aparatului administrativ, conducerea primăriei Suceava a pregătit și o nouă organigramă, care va fi dezbătută în ședința Consiliului Local de miercuri, 26 martie. Proiectul de hotărâre prevede modificări importante la nivelul structurilor de conducere. Noua organigramă a Primăriei Municipiului Suceava numără 790 de posturi, din care doar 42 de conducere. Din patru directori generali rămân doar unul, arhitectul șef. Din 10 directori rămân 9, iar din 47 șefi servicii rămân doar 30. Dispar posturile de director general adjunct și de director adjunct.
Pe de altă parte vor fi înființate două compartimente noi. Este vorba despre compartimentul corp-control al primarului și compartimentul de guvernanță corporativă. Pentru cele două compartimente nu se vor face angajări suplimentare. Conducerea primăriei Suceava susține că este necesară reorganizarea instituției din mai multe motive. Unele direcții generale au devenit structuri greu de coordonat pentru că acoperea activități complet diferite, de la reparații străzi la turism, cultură, proiecte europene și chiar situații de urgență. Unele servicii sunt supradimensionate, în timp ce altele sunt subdimensionate. Iar anumite compartimente obligatorii prin lege, cum ar fi cel de guvernanță corporativă sau corpul de control al primarului, lipsesc cu desăvârșire. Totodată există un număr prea mare de funcții de conducere, ceea ce duce la un traseu decizional greoi și la o distanță mare între cetățeni și administrație. O solicitare trebuie să treacă prin mai multe semnături și niveluri ierarhice, ceea ce îngreunează procesul administrativ.
Potrivit City Manager-ului Irina Vasilciuc, toate măsurile adoptate până în prezent de la ieșirea din sistem a celor peste 60 de angajați până la reducerea numărului de funcții de conducere din cadrul primăriei vor genera economii anuale de aproximativ 10 milioane de lei la bugetul local. local.