Reformă cu bisturiul în Primăria Suceava. Consiliul Local taie funcții de conducere

Conducerea Primăriei Suceava continuă demersurile de reducere a numărului de angajați și, implicit, a cheltuielilor cu personalul. După ieșirea din sistem a peste 60 de persoane – prin pensionare, transfer, cu acordul părților sau din motive disciplinare – primarul Vasile Rîmbu a pregătit o nouă organigramă. Potrivit proiectului de hotărâre ce va fi supus votului în ședința Consiliului Local de miercuri, 26 martie, vor fi desființate 23 de funcții de conducere. În schimb, vor fi înființate două structuri noi: Compartimentul Corp Control al Primarului și Compartimentul de Guvernanță Corporativă, fără angajări suplimentare. City-managerul Irina Vasilciuc a declarat că aceste măsuri vor genera economii de aproximativ 10 milioane de lei anual la bugetul local.

Din toamna anului trecut până la sfârșitul lunii martie 2025, 60 de angajații primăriei Suceava au ieșit din sistem, fie prin pensionare, cu acordul părților, din motive disciplinare sau pentru că s-au transferat în alte instituții. Alte 9 persoane se vor pensiona până la sfârșitul acestui an.

Pe lângă demersurile de subțiere a aparatului administrativ, conducerea primăriei Suceava a pregătit și o nouă organigramă, care va fi dezbătută în ședința Consiliului Local de miercuri, 26 martie. Proiectul de hotărâre prevede modificări importante la nivelul structurilor de conducere. Noua organigramă a Primăriei Municipiului Suceava numără 790 de posturi, din care doar 42 de conducere. Din patru directori generali rămân doar unul, arhitectul șef. Din 10 directori rămân 9, iar din 47 șefi servicii rămân doar 30. Dispar posturile de director general adjunct și de director adjunct.

Pe de altă parte vor fi înființate două compartimente noi. Este vorba despre compartimentul corp-control al primarului și compartimentul de guvernanță corporativă. Pentru cele două compartimente nu se vor face angajări suplimentare. Conducerea primăriei Suceava susține că este necesară reorganizarea instituției din mai multe motive. Unele direcții generale au devenit structuri greu de coordonat pentru că acoperea activități complet diferite, de la reparații străzi la turism, cultură, proiecte europene și chiar situații de urgență. Unele servicii sunt supradimensionate, în timp ce altele sunt subdimensionate. Iar anumite compartimente obligatorii prin lege, cum ar fi cel de guvernanță corporativă sau corpul de control al primarului, lipsesc cu desăvârșire. Totodată există un număr prea mare de funcții de conducere, ceea ce duce la un traseu decizional greoi și la o distanță mare între cetățeni și administrație. O solicitare trebuie să treacă prin mai multe semnături și niveluri ierarhice, ceea ce îngreunează procesul administrativ.

Potrivit City Manager-ului Irina Vasilciuc, toate măsurile adoptate până în prezent de la ieșirea din sistem a celor peste 60 de angajați până la reducerea numărului de funcții de conducere din cadrul primăriei vor genera economii anuale de aproximativ 10 milioane de lei la bugetul local. local.

Authors

  • Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

    View all posts
  • Oana Șlemco este absolventă a Facultății de Administrație Publică și a Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Lucrează în presă de aproape 20 de ani, unde activează ca redactor, comentator, realizator de emisiuni, însă cel mai mult îi place când se află pe teren, între oameni. Este convinsă că jurnalismul care apără binele comun nu a murit în ziua în care au apărut rețelele sociale online. Crede că rolul jurnalistului este să lupte pentru restabilirea realității și abordează teme cu miză comunitară. Valorile care îi ghidează activitatea profesională sunt transparența - care presupune să i se ofere publicului șansa să monitorizeze procesul de colectare, raportare, prezentare şi diseminare a informaţiilor - și responsabilitatea, care înseamnă asumarea consecințelor deciziilor și faptelor. În anul 2008, a primit premiul pentru publicistică al Fundaţiei Culturale a Bucovinei. În 2013, a câștigat o bursă „Euromonitor pentru excelență” și a făcut un stagiu de pregătire în redacție RFI de la Bruxelles. În 2016, a primit premiul pentru categoria jurnalism în cadrul campaniei „Oamenii Timpului”. În 2020, a primit premiul cel mare „Cu onestitate despre sărăcie”, acordat de Asociația „Renasis”.

    View all posts

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close