Rochii de scenă, documente de familie și fotografii inedite, sunt expuse, până pe 4 mai, la Muzeul de Istorie Suceava. Este vorba despre expoziția „Corina Chiriac, istoriile unei mari artiste”, organizată de Muzeul Național al Bucovinei în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României. Evenimentul aduce în prim-plan cariera impresionantă a artistei și moștenirea sa culturală, printr-o colecție care cuprinde, printre altele, rochia spectaculoasă pe care artista a îmbrăcat-o la Festivalul „Cerbul de Aur” din 2019.
Expoziția valorifică donația făcută de Corina Chiriac Muzeului Național de Istoria României în 2021, care cuprinde documente de familie, fotografii și obiecte păstrate de-a lungul mai multor generații. Printre acestea se numără și bunurile străbunicilor, săi Ioana și Nichita Nestorescu, precum și ale fiicelor, Lucreția Nestorescu, mama lui Mircea Chiriac, tatăl artistei.
Emil Ursu- manager Muzeul Național al Bucovinei
„Astăzi un eveniment foarte important. Suntem în acest moment în care se deschide destul de greu la la Suceava din motive obiective. O expoziție există pentru peisajul expozițional sucevean , având în vedere faptul că ne referim la o vedetă de muzică ușoară, care însă, o să vedeți pe măsură ce vizionați exponatele, are o istorie foarte, foarte interesantă. Este mai puțin obișnuit ca vedetele românești, cel puțin, să păstreze atât de multe documente, fie că vorbim de fotografii, acte și așa mai departe, afișe, etc., fie mai ales că vorbim de ținute vestimentare, care ținute vestimentare de regulă necesită condiții speciale.”
Vizitatorii pot admira și o serie de portrete de familie, alături de celebrele rochii purtate de artistă pe marile scene internaționale. Printre acestea se regăsește o rochie interbelică modificată și purtată la festivaluri din Dresda 1975 și Bratislava 1976, Rochia cu Harpă, creată special pentru emisiunea Eu sunt Corina, din 1979, dar și ținute purtate în turneele din Statele Unite ale Americii, între 1988 și 1994. De asemenea, expoziția include rochia spectaculoasă pe care artista a îmbrăcat-o la festivalul Cerbul de Aur din 2019.
Cornel Ilie- director adjunct Muzeul Național de Istorie a României
„Important să înțelegem că dacă istoria ar fi fost făcută numai de oameni politici și de militari, ar fi fost foarte tristă și cred că viața noastră ar fi fost foarte tristă. Cred că contează foarte mult ceea ce ne face și noi o viață mai frumoasă și, dincolo de mari personalități politice sau mari personalități militare, vorbim în istoria noastră de oameni de cultură, de oameni de știință, de oameni care ne-au îmbogățit cumva nouă istoria și ne-au făcut înaintașilor și ne fac și nouă viața mai frumoasă. Este o expoziție pornită dintr-un act de mare generozitate a doamnei Corina Chiria, care în anul 2021 a adunat Muzeului Național de Istoria României tot ceea ce vedeți dumneavoastră aici și mai sunt și alte obiecte pe care nu le-am putut aduce, dar cele mai reprezentative sunt în această expoziție.”
Evenimentul reprezintă o oportunitate foarte bună pentru publicul sucevean de a descoperi povestea unei dintre cele mai iubite artiste române. Expoziția Corina Chiriac – Istoriile unei mari artiste rămâne deschisă la Muzeul de Istorie din Suceava până pe 4 mai.