Putem mânca de post sănătos, echilibrat și accesibil?

În perioadele de post, alimentația devine un subiect important, iar menținerea unui echilibru nutrițional este fundamentală, având în vedere restricțiile alimentare și necesitatea unor înlocuitori adecvați. În materialul următor, nutriționista Mihaela Lehaci ne vorbește despre combinațiile corecte de alimente și sursele vitale de nutrienți. Demontăm împreună cu specialistul mituri legate de costurile alimentației de post, clarificăm aspecte controversate și primim de la acesta sfaturi practice pentru un meniu sănătos și accesibil.

Perioada de post este un moment în care mulți dintre noi își revizuiesc obiceiurile alimentare și caută să adopte un stil de viață mai sănătos. În timpul postului este foarte important să fim atenți la alegerile alimentare, deoarece restricțiile impuse asupra anumitor alimente pot duce la deficiențe nutriționale dacă nu sunt înlocuite corect. Nutriționistul dietetician Mihaela Lehaci prezintă alimentele care nu ar trebui să lipsească din farfuria noastră.

Mihaela Lehaci- nutriționist-dietetician
“În primul și în primul rând trebuie să începem să consumăm o varietate de legume și fructe. Pe lângă legume putem aduce în alimentația noastră acele leguminoase care au cantitate de proteină însemnată, însă nu sunt proteine complete, ele având doar o parte din aminoacizii esențiali și ca să le completăm, ideal ar fi să punem lângă ele niște orez, niște cereale, ovăz, dacă nu, hrișcă. Hrișca este o sursă excelentă de vitamine și de minerale și astfel putem să alcătuim o farfurie echilibrată. Musai e să fie colorată, musa e să fie colorată pentru că suntem acum în piață și este primăvară și peste tot este verde. De viza mea a fost întotdeauna nici o masă fără verde, indiferent cum în farfurie trebuie să avem verde. Și ideal ar fi ca în fiecare farfurie jumătate să fie alcătuită din legume, iar cealaltă jumătate să o împărțim între acele surse de proteine și cerealele. Pentru că cerealele totuși sunt la baza piramidei alimentare și avem nevoie de ele în alimentație.”

“Puteți da niște exemple de alimente care sunt scoase din alimentația noastră în post și le putem înlocui. Cu ce putem înlocui?”

Mihaela Lehaci- nutriționist-dietetician
“Bun, în post, în primul și în primul rând, postul nu înseamnă a înlocui alimentele, carnea și produsele lactate neapărat. Postul este de fapt o perioadă de curățare și ar trebui să fie astfel, pentru că așa cum facem curățenii în casă, așa ar trebui să facem și în corpul și în sufletul nostru. Și ideal ar fi să luăm ca atare, deci să încercăm să mâncăm alimentele integrale așa cum le avem. Ideal ar fi ca acea jumătate de farfurie să fie din legume, că sunt verzi, că sunt roșii, sunt pline de minerale și tamineri. Sezonul acesta de primăvară este ideal să ne bucurăm de acest verde, verde viu, ca să zic așa. Iar cealaltă jumătate de farfurie, uite, un sfert putem să punem tot ce înseamnă leguminoase. Linte, fasole, mazăre, năut, pe care la care să alăturăm niște orez, ovăz, chinoa, hrișcă, niște cereale care cumva se completează, pentru că avem nevoie de aceia aminoacizi esențiali, completi, toți, pentru că sunt cărămizile care stau la baza imunității noastre și a forței musculare.”

Există un mit conform căruia mâncarea de post ar fi mai scumpă decât mâncarea obișnuită, iar acest subiect stârnește adesea discuții în rândul celor care doresc să țină post. Mulți consideră că eliminarea produselor de origine animală implică automat costuri mai mari, în timp ce alții susțin că alimentele vegetale pot fi accesibile și ușor de integrat într-o dietă echilibrată.

Mihaela Lehaci- nutriționist-dietetician
“Alimentația în general poate fi și scumpă, dar poate fi și ieftină. Asta depinde de ce alegem noi să cumpărăm. Pentru că dacă alegem să cumpărăm aceste produse care au procesat, care au ajuns în ultima vreme pe piața noastră, cum sunt, care imită carnea, brânza, cârnăciorii, burgării, cu siguranță sunt mai scumpe, pentru că e nevoie de un pic de inginerie pentru a le da gustul de care au nevoie. În schimb, dacă alegem să cumpărăm alimentele integrale, fructe și legume de sezon, orez, cerealele, care le găsim și nu sunt foarte costisitoare, cred că alimentația de post poate fi mai economică.”

Un alt subiect controversat este legat de consumul fructelor de mare în post. În timp ce unii consideră că nu sunt permise, alții susțin că pot fi consumate în această perioadă de detoxifiere. Tot nutriționistul dietetician Mihaela Lehaci împărtășește perspectiva ei asupra fructelor de mare din punct de vedere nutrițional.

Mihaela Lehaci- nutriționist-dietetician
“Din punct de vedere nutrițional, fructele de mare reprezintă proteine complete, exact ca și carne, adică au toți aminoacizii esențial în constituire. Pe lângă faptul că sunt proteine integrale și asigură toți aminoacizii, sunt o sursă foarte bună de omega 3, sunt o sursă foarte bună de minerale și vitamine, precum fier, seleniu, iod, vitamina B12, vitamine pe care nu le găsim foarte frecvent în alimentația de post.”

Pentru a clarifica mai bine subiectul legat de produsele de post care ar fi mai costisitoare, am discutat cu câțiva comercianți despre prețurile alimentelor, dar și despre vânzările din perioada de început a postului până în prezent. Cu aproximativ o lună înainte de Sfintele Paști, piețele sunt pline de produse proaspete.

Consumul de pește este permis în anumite zile din postul Paștelui și are rolul de a oferi organismului un impuls de energie. Mihaela Lehaci ne explică ce sortimente de pește sunt cele mai potrivite în această perioadă, când alimentația este mai ușoară din punct de vedere caloric. Printre speciile de pești recomandate în zilele de post cu dezlegare, se numără somonul, heringul, macroul și sardinele, toate făcând parte din categoria peștilor grași.

Mihaela Lehaci- nutriționist-dietetician
“Peștele gras în general, pentru că peștele gras conținuă o cantitate însemnată de omega 3 și neavându-l foarte mult în alimentația asta de post, ar fi ideal să mergem pe un pește gras în cele două zile care le avem la dispoziție să mâncăm pește.”

Alimentația de post poate fi atât sănătoasă cât și accesibilă, dacă este aleasă corect. Deși există mituri legate de costurile mai mari ale produselor de post, cu o atenție deosebită este posibil să menținem un buget echilibrat și să consumăm alimente nutritive. Diversitatea opțiunilor disponibile, de la leguminoase și cereale la legume proaspete și pește, permite asigurarea tuturor nutrienților necesari în această perioadă fără a face compromisuri în privința sănătății sau a costurilor.

Authors

  • Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

    View all posts
  • Dalia-Ștefania Ionesi a avut primul contact cu lumea televiziunii în anul 2018 prin participarea la o emisiune difuzată pe un post național. În anul 2023 a absolvit Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării în cadrul Universității "Ștefan cel Mare" Suceava, iar în același an a început studiile masterale în Comunicare, Media și Industrii Creative tot la USV. După 5 ani a revenit în televiziune, ca redactor la Intermedia, datorită responsabilității, spiritului de competitivitate și aspirațiilor de a contribui la un peisaj media divers.

    View all posts

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close