Explozie de fraude online: cum să te protejezi

Într-o lume tot mai digitalizată, securitatea cibernetică devine o preocupare majoră pentru utilizatori. Hackerii dezvoltă metode din ce în ce mai sofisticate pentru a fura date personale și financiare, iar protecția online devine o prioritate. Specialiștii în securitate avertizează că atacurile cibernetice și fraudele online sunt în creștere, iar utilizatorii trebuie să fie vigilenți. Cum ne protejăm, vă spunem imediat:

Experți recomandă mai multe metode de protecție împotriva amenințărilor digitale și fraudelor online. Șeful de lucrări în cadrul Departamentului de Calculatoare Electronică și Automatică al Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor,
Doru Balan, consideră că principalul motiv pentru care există o intensificare a fraudelor online este lipsa de informarea cetățenilor,
cât și dorința de a avea beneficii.

Doru Balan- Șeful de lucrări în cadrul Departamentului de Calculatoare Electronică și Automatică al Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor
“În primul rând, câștigul financiar este cel care determină un atacator să lanseze un astfel de atac, o metodă de a frauda un mecanism de securitate sau un mecanism financiar. Atacatorul sau autorul unui astfel de fapt își dorește un câștig imediat de cele mai multe ori. Și va specula de cele mai multe ori deficiențele unor sisteme informatice sau insuficienta pregătirea unui om, unui utilizator a unor resurse informatice în domeniul asigurării, siguranței respectivelor resurse pe care le folosește.”

“Cum ne putem proteja de hacker și de aceste fraude online? Cum le putem recunoaște?”

Doru Balan- Șeful de lucrări în cadrul Departamentului de Calculatoare Electronică și Automatică al Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor
“Principala metodă de protecție este cea preventivă. Pentru asta, un utilizator ar trebui să cunoască suficiente elemente, astfel încât să poată identifica la un moment dat că este ținta unui atac sau victima unei fraude. Deci informarea și conștientizarea riscurilor la care se supune când folosește o anumită resursă. De exemplu, când cineva încearcă să preia în mod neautorizat informații bancare sau numerele de la cart cu care să facă un transfer neautorizat. De cele mai multe ori aceste atacuri vin printr-un e-mail în care se solicită aceste informații sau se încearcă păcălirea respectivului utilizator că este, să zicem, în situația de a câștiga financiar. Și îi se solicită exact cardurile cu care să se intre în posesia respectivelor sume. Evident că pentru a primi niște bani nu trebuie să folosești sau să introduci într-un site sau să divulgi aceste elemente de plată. Pentru a primi o sumă de bani trebuie să dai numărul unui cont în care să fie transferate sumele respective, nu să folosești, să dai, să divulgi în numerele cardului și pinul de la card cu care să faci respectiva tranzacție. Pentru că acele elemente vor fi preluate și vor fi folosite într-o manieră neautorizată.”

Pentru a evita astfel de fraude, utilizatorii trebuie să verifice întotdeauna sursa informaților, să evite ofertele prea tentante și să nu furnizeze date bancare fără a confirma legitimitatea platformei. Specialiștii recomandă de asemenea educarea constantă în domeniul
securității cibernetice, deoarece amenințările evoluează rapid. Într-o lume conectată, protecția online trebuie să fie o prioritate pentru fiecare utilizator. În contextul actual, securitatea cibernetică este un subiect de interes și pentru sistemul educațional din România.

“Olimpiada de Securitate Cibernetică este un proiect început anul trecut și are ca scop conștientizarea riscului de fraudare și furt de informații personale. Olimpiada de Securitate Cibernetică este un eveniment educațional și competițional care are ca scop promovarea conștiințelor și abilităților în domeniul securității cibernetice printre elevi. Această olimpiadă oferă participanților provocări și probleme legate de securitate informatică și încurajează să își dezvolte competențele în acest domeniu. Obiectivele Olimpiadei de Securitate Cibernetică din România includ identificarea și promovarea tinerilor talentați și pasionați de securitate cibernetică, dezvoltarea abilităților practice în domeniul securității informatice, creșterea conștientizării cu privire la importanța securității cibernetice și a protecției datelor în rândul tinerilor, încurajarea colaborării și a schimbului de cunoștință între elevi și studenți pasionați de securitate cibernetică. Olimpiada de Securitate Cibernetică din România este o parte a unei mai largi mișcări internaționale de promovarea securității cibernetice și poate oferi participanților oportunități de a-și demonstra aptitudinile și de a se implica în comunitatea globală a securității informatice”, a declarat inspectorul de informatică profesoara Narcisa Daniela Ștefănescu.

Authors

  • Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

    View all posts
  • Tudor Hociung și-a început activitatea în presă în 2021, după o perioadă în care a activat în consultanță politică. Este absolvent al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice. Ulterior, a urmat un master în Management și Guvernare la SNSPA București și un program postuniversitar în diplomație la Institutul Diplomatic Român. În 2023, și-a continuat studiile cu un master în Managementul Instituțiilor Educaționale la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. În prezent, este redactor de știri și moderatorul emisiunii Suceava 360, program dedicat încurajării mediului antreprenorial local.

    View all posts

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close