Duminică a avut loc la Vatra Dornei, a avut loc o întâlnire Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural –filiala Bucovina. Cu această ocazie profesoara Corina Monica Cubleşan a predat ştafeta conducerii ANTREC Bucovina, unui promotor al tursimului din Bazinul Dornelor, Niculina Vasiluţ.
“Pe noua preşedintă o acreditez cu toată încrederea că va continua tot ceea ce am făcut noi 14 ani, de la naşterea acestei filiale, respectiv 25 ianuarie 1995 până astăzi. Predăm această ştafetă, Niculinei Vasiluţ, care de-a lungul timpului şi-a testat calitatea cea mai importantă, ospitalitatea, dragostea şi pasiunea faţă de turismul rural. Fără pasiune faţă de identitatea locală, faţă de istoria locului, tradiţie, meşteşug şi arta culinară nu pot să face această muncă. Această muncă este una de dăruire şi apoi una pentru a obţiune profit. Au fost 14 ani de muncă dar şi de împliniri, de promovare a Bucovinei. Prin noi Bucovina a fost promovată din 1994. Eu am considerat că este necesară predarea ştafetei pentru că este nevoie de foarte multă putere de muncă, foarte multă dăruire ca să faci ceea ce ţi-ai propus în turism rural” – ne-a spus Corina Monica Cubleşan
Niculina Vasiluţ a mulţumit doamnei Corina Cubleşan, celor de la ANTREC, pentru încrederea pe care i-au acordat-o. “Am înţeles că aceasta este o muncă de dăruire, mie îmi place şi sunt pasionată de turism şi de satul românesc, în special de zona rurală, şi de aceea sper ca împreună cu ei să realizăm proiecte frumoase, să atragem fonduri pentru realizarea proiecteloer şi să fim mereu împreună pentru promovarea culturii rurale, a turismului ecologic şi a tot ceea ce este bun şi frumos în satul românesc” – ne-a spus Niculina Vasiluţ.
Trei pensiuni membre ANTREC, premiate
La întâlnirea de duminică au fost prezente ANTREC-Romania, filialele ANTREC: Bacău, Iaşi, Suceava, primarii din comunele: Ciocăneşti, Panaci , Poiana Stampei, reprezentanţi ai pensiunilor din Cacica, Moldoviţa, Panaci, Sadova,Vama. Vechea conducere a ANTREC Bucovina a prezentat bilanţul asociaţiei pentru activităţile desfăşurate în anul 2008, participările la nivel local, naţional şi internaţional la care fost prezentă asociaţia precum şi premiile acordate pentru anul 2008. Strategia de turism rural, proiectul Eco-Bucovina, programele de ecoturism: “Margareta ecvestră”, “Cicloturism în Bucovina” şi “Destinatie de excelentă: Ţara Dornelor”au fost alte puncte înscrise pe ordinea de zi.
Prezenţa preşedintelui ANTREC România, Cristina Partal a fost un bun prilej pentru a înmâna premiile “Margareta de Aur” acordate pensiunilor care s-au remarcat în decursul anilor, în păstrarea tradiţiei locale, gastronomie, agrement şi cele mai frumoase grădini.
Cu toate că din judeţul Suceava au fost nominalizate mai multe pensiuni doar trei au fost premiate pentru activitatea desfăşurată în anul 2008 la trei din cele patru categorii, gastronomie, tradiţie locală,
La sectiunea “Gastronomie” Locul I a fost acordat Pensiunii “Madalina” din localitatea Sadova care a fost reprezentată de Doamna Mihaela Craciun. Penisunea a reuşit să ne reprezinte judeţul la Festivalul Naţional al Păstravului editia a VI-a , la Targurile de Turism din Suceava si Bucuresti unde şi–a promovat produsele din gospodăria proprie, produse de calitate şi naturale.
La secţiunea “Tradiţie locală” primul loc a revenit Pensiunii “Condrea” care s-a remarcat prin Muzeul de ouă încondeiate “Lucia Condrea” din localitatea Moldoviţa. Doamna Lucia Condrea, a reuşit performanţa de-a transforma meşteşugul încondeierii ouălor într-o adevarată artă. Acest muzeu particular, vizitat de numeroşi turisti străini este o emblemă a Bucovinei , care ne face cinste .Programul oferit vizitatorilor a fost unul de calitate fiind promovat la Târgurile de turism naţionale şi internaţionale.
Marele Premiu “Margareta de Aur “a fost acordat Pensiunii Iazurile Bucovinei din localitatea Cacica, care a fost înscrisă în secţiunea “agrement”. Ioan Alexandru Strugariu, un tânăr de 23 de ani, care a decis să se apuce de turism rural de perfromanţă, a primit trofeul pentru modul de amenajare a spaţiului exterior şi a posibilităţilor de petrecere a timpului liber. Pe 3 hectare de teren se află: iazuri cu peşte, grădină ecologică, casa pescacarului , casa tradiţională, o pensiune de 3 margarete, spatiu de relaxare, etc..