Legea anti-energizante pentru minori, adoptată de Parlament

Parlamentul a adoptat o nouă lege care interzice vânzarea băuturilor energizante către minori. Măsura se aplică în toate spațiile publice, inclusiv automatele cu produse alimentare. Amenzi semnificative vor fi impuse comercianților care încalcă această regulă, iar sancțiunile cresc în cazul vânzărilor în școli sau instituții medicale. Proiectul merge la promulgare.

Proiectul a fost adoptat cu 238 de voturi pentru, unul împotrivă și 12 abțineri. Concret, acesta prevede că este interzisă comercializarea băuturilor energizante care conțin combinații variate de carbohidrați, vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanțe precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimularea sistemului nervos central. Potrivit noilor reguli, firmele care încalcă această interdicție, risc amenzii substanțiale de până la 20.000 de lei, cu posibilitatea de a ajunge la 30.000 de lei în cazul comercializării în școli sau instituții medicale. Legea nu se oprește aici.
Comercianții care repetă abaterile pot fi supuși la suspendarea activității pentru o perioadă între 10 și 30 de zile. Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților, care este fort decizional și urmează să intre în vigoare odată cu promulgarea președintelui Iohannis. Adoptarea acestei legi reprezintă un progres semnificativ în combaterea efectelor negative ale consumului de băuturi energizante asupra sănătății tinerilor.
Consumul excesiv poate duce la probleme cardiace, anxietate, insomnie și alte afecțiuni. Măsurile adoptate de Parlament vor contribui la protejarea tinerilor de riscurile asociate consumului de energizante și vor promova un stil de viață sănătos.

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Adriana Dascălu Bulină

    Adriana Dascălu-Bulină: realizatoare a emisiunilor ”Prima oră” (în direct, în fiecare dimineață, de la 07:00 la 08:00) și ”Acasă în Diaspora” (difuzată marțea, de la ora 20:00), are o experienţă în mass-media (radio, tv, ziar) din anul 1994. A strâns multe premii și nominalizări pentru jurnalism și implicare socială, dar crede că una dintre cele mai mari realizări ale ei este este campania ”Oprește cancerul de col uterin!”, pe care, ca fostă bolnavă, a inițiat-o în anul 2014. Pentru că, nu-i așa?, informarea și prevenția merg mână în mână pentru un stil de viață sănătos și frumos! Colegii spun despre Adriana că este o colegă foarte săritoare, care niciodată nu te lasă la greu. Experienţa acumulată îşi spune cuvântul, fiind echilibrată şi perfecţionistă. În timpul liber face sport, se relaxează cu familia și ascultă heavy metal. Este mama lui Luca, viitor mare fotbalist și este mare iubitoare de pisici și flori!

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close