Secția de Oncologie rămâne cu doi medici

Din luna martie, secția de Oncologie a Spitalului Județean Suceava va avea doar doi medici, dintre care unul este pensionar. Asta în condițiile în care numărul pacienților este într-o continuă creștere. Invitat la emisiunea „Prima oră” de la televiziunea Intermedia, managerul Alexandru Calancea a declarat că spitalul este în discuții cu doi oncologi, unul din București și altul din Franța, în speranța că va reuși să rezolve măcar parțial problema deficitului de personal care afectează secția. Medicul a mai spus că spitalul nu are probleme de aprovizionare cu medicamente oncologice.

Începând cu luna martie a acestui an, secția de oncologie a Spitalului Județean Suceava ar putea să fie deservită de doar doi medici specialiști,
dintre care unul este pensionar, alți trei medici sunt în concediu de maternitate.
„E o situație dificilă, anul 2024, clar o situație foarte dificilă. Pe de o parte, noi continuăm cu construcția noului pavilion, e o investiție și o lucrare care merge foarte bine. Din punctul meu de vedere, suntem în grafic, finalizarea va fi în noiembrie 2024.
Vom suplimenta, prin această clădire vom suplimenta numărul de paturi, dar în același timp, da, într-adevăr, este o problemă și o problemă care se acutizează în anul 2024 prin lipsa personalului medical de specialitate. Noi acolo avem normate cinci posturi pe secție în momentul de față și trei posturi în ambulator.
Din cinci posturi pe secție, trei sunt în inactivitate temporară, sunt colegele care sunt în concediu de creștere copil, vor reveni în anul, începând cu anul 2025. Deci 2024 va fi un an descoperit. Doi medici activează în momentul de față pe secție, iar în ambulator, din trei posturi, avem ocupat un post și jumătate. Pentru că avem un medic care activează o normă întreagă pe secție și o jumătate pe ambulator, permițând acest lucru specialitatea, așa cum am spus, fiind ambulator separat.”
Managerul Alexandru Calancea a explicat că spitalul este în discuții cu doi oncologi. Unul din București și altul din Franța, în încercarea de rezolva problema deficitului de personal,
numai că posturile pentru medici sunt blocate, iar deblocarea se face printr-o procedură care poate să dureze mai bine de șase luni.

„În același timp ne aflăm în tratative cu două colege din afara județului.
O colegă din Franța, care ne-a contactat, este medic primar, din câte am amintesc, își dorește să se alăture echipei noastre, dar, din păcate, legislația nu permite. Am fost la concurs acum. Când am trimis memorandumul în anul 2023, în martie, nu ne-am gândit, n-am prevăzut acest lucru de inactivitate temporară pentru doi ani de zile a celor trei colege. Și atunci n-am prins în acel memorandum. Iată că nevoile de atunci nu coincid cu nevoile de acum. Și suntem nevoiți să facem un nou memorandum și vom face un nou memorandum,
astfel încât sperăm ca Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice să-l aprobe cât mai repede, astfel încât să scoatem, să demarăm concursul, să scoatem. Am fost la concurs și acea colegă din Franța, așa cum am spus, să vină și să concureze pe acel post. Pe de-o parte. Pe de-altă parte avem o colegă din București, care își dorește să vină împreună cu familia la Suceava.
La fel suntem în tratative, dumneaei fiind, cred că în primul an de specialitate, avea ceva probleme cu diploma, încă nu era venită de la minister, dar aici suntem mult mai avansați decât cu cealaltă colegă.
Sperăm ca dumnealor să se alăture echipelor noastre. De ce? Pentru că… Tot o spun, din păcate, din păcate, din păcate, asta este situația și această specialitate este supraaglomerată.”
În contextul deficitului de personal, timpii de așteptare pentru pacienții oncologici vor crește semnificativ.

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Oana Șlemco

    Oana Șlemco este absolventă a Facultății de Administrație Publică și a Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Lucrează în presă de aproape 20 de ani, unde activează ca redactor, comentator, realizator de emisiuni, însă cel mai mult îi place când se află pe teren, între oameni. Este convinsă că jurnalismul care apără binele comun nu a murit în ziua în care au apărut rețelele sociale online. Crede că rolul jurnalistului este să lupte pentru restabilirea realității și abordează teme cu miză comunitară. Valorile care îi ghidează activitatea profesională sunt transparența - care presupune să i se ofere publicului șansa să monitorizeze procesul de colectare, raportare, prezentare şi diseminare a informaţiilor - și responsabilitatea, care înseamnă asumarea consecințelor deciziilor și faptelor. În anul 2008, a primit premiul pentru publicistică al Fundaţiei Culturale a Bucovinei. În 2013, a câștigat o bursă „Euromonitor pentru excelență” și a făcut un stagiu de pregătire în redacție RFI de la Bruxelles. În 2016, a primit premiul pentru categoria jurnalism în cadrul campaniei „Oamenii Timpului”. În 2020, a primit premiul cel mare „Cu onestitate despre sărăcie”, acordat de Asociația „Renasis”.

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close