Scrisul de mână și beneficiile asupra memoriei

Într-o eră dominată de tehnologie și ecrane, scrisul de mână oferă o experiență tactilă și senzorială, în care fiecare literă este rezultatul unei mișcări individuale și al unui contact direct cu hârtia și instrumentul de scris. Țările Nordice, cele care au promovat la nivel european și mondial educația digitală, au renunțat la utilizarea manualelor digitale pentru clasele I-IV și se întorc și la scrisul de mână. Și la noi, atât pedagogii cât și psihologii susțin avantajele cititului din manual și scrisului de mână.

Scrisul de mână aduce o serie de beneficii remarcabile într-o lume digitalizată și în continuă schimbare. Pe lângă faptul că este o formă de exprimare autentică și personală, scrisul de mână își găsește radăcinile în conexiuni profunde cu dezvoltarea cognitivă. Prin mișcarea delicată a mâinii și a degetelor se formează conexiuni sinaptice semnificative în creier, stimulând abilitățile cognitive și îmbunătățind memoria. Psihologul clinician Mihaela Pavel ne spune despre beneficiile scrisului de mână. Când scriem de mână, este posibil să implicăm o procesare mai profundă a informațiilor comparativ cu testarea pe un dispozitiv. Acțiunea fizică a scrierii poate consolida conexiunile dintre gânduri și cuvinte.

Mihaela Pavel precizează faptul că scrierea de mână contribuie la gândirea noastră liberă, însă ne atrage atenția în privința unui aspect foarte important.

Scrisul de mână poate facilita gândirea liberă și procesul creativ. Unele studii sugerează că acest tip de activitate poate stimula ideile noi și perspective diferite.
Cu toate acestea, este important să subliniem că beneficiile pot varia de la o persoană la alta, iar tehnologia modernă oferă de asemenea avantaje în anumite contexte.
Fiecare individ poate avea preferințe diferite în ceea ce privește metodele de învățare și luarea de notițe. Este esențial să găsiți ce funcționează, cel mai bine pentru dumneavoastră, în funcție de stilul personal de învățare și preferințele individuale.

Conferențiar universitar dr. Otilia Clipa, de la Facultatea de Științele Educației din cadrul Universității Ștefan cel Mare Suceava, recunoaște avantajele incontestabile ale scrisului de mână, însă și faptul că tehnologia are, la rândul său, avantajele ei. Putem sublinia avantajele utilizării tehnologii prin aceste individualizări ale învățării și chiar aprofundarea învățării.

Sigur că ar trebui să vedem folosirea acestei tehnologii în mod optim, dar sigur, probabil, în țările nordice s-a constatat că folosirea excesivă a tehnologiei poate fi dăunătoare, mai ales în educația timpurie a copiilor, s-a constatat acest lucru, și privind diverse aspecte care ar putea fi dezvoltate.
De asemeni, folosirea clasică a manualelor, poate avea avantajul acesta al coordonării între ochi, mână, oculomotorie, coordonării mișcărilor atunci când folosim scrisul de mână, dar și al dezvoltării creierului pe baza acestui scris clasic, în format clasic pe hârtie.

După ce ani de zile au fost promotoarele digitalizării în educație, țările nordice au renunțat la utilizarea manualelor digitale pentru clasele 1-4, faptul că elevii înțeleg mai bine textele de pe hârtie și asimilează informația mult mai ușor. Este clar că acest lucru se poate realiza prin formatul acesta hârtie, ceea ce au subliniat în acel reportaj copiii era faptul că nu se blochează cartea niciodată, deci e o carte deschisă, care poate fi deschisă mereu și poate fi folosită oricând, dar și putem vedea avantajul celor cărților în format digital, deschid o lume de resurse digitale deschise care ar putea fi utilizate dacă un copil de exemplu are o dotare într-un anumit domeniu, atunci ar putea căuta mai multe materiale prin acest manual digital, dar și manualul clasic iată are aceste avantaje pe care le-ar putea folosi profesorii în abordările lor.

Conferențiar universitar dr. Otilia Clipa ne enumeră și avantajele scrisului de mână, indiciile acestuia în procesul de învățare și a memorării.

Scrisul de mână ne ajută foarte mult să ne concentrăm, să ne focusăm atenția pe un spațiu, pe un timp, să respectăm anumite criterii pe care le avem de respectat, de exemplu poate ajuta foarte mult la concentrarea atenției copilului, la încadrarea într-un anumit spațiu, într-un anumit timp. De asemenea, ne poate ajuta la disciplinare, sunt regulile pe care trebuie să le respectăm atunci când avem descris un text.
De asemeni, faptul că trebuie să fim atenți și la estetica acestui text și ne ajută să creăm lucruri frumoase,
ne ajută nu numai să respectăm acele reguli, dar și să vedem cum le-am putea îmbunătăți, cum le-am putea inova prin scrierea obișnuită clasicăși ne ajută foarte mult să înțelegem mai bine textul scriindu-l.
Sunt foarte multe persoane care așa învață și aprofundează prin scrierea, prin rezumarea textului respectiv, prin aducerea unor idei, prin sublinierea unor aspecte chiar în mod clasic, așadar ne poate ajuta la o concentrare mai bună dar și la o înțelegere aprofundată a unor texte.

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Dalia Ionesi

    Dalia-Ștefania Ionesi a avut primul contact cu lumea televiziunii în anul 2018 prin participarea la o emisiune difuzată pe un post național. În anul 2023 a absolvit Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării în cadrul Universității "Ștefan cel Mare" Suceava, iar în același an a început studiile masterale în Comunicare, Media și Industrii Creative la aceeași universitate. După 5 ani a revenit în televiziune, ca de redactor la Intermedia, datorită responsabilității, spiritului de competitivitate și aspirațiilor de a contribui la un peisaj media divers.

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close