Aproape unu din trei copii se confruntă cu absența mamei

Potrivit unui studiu realizat de Organizația Salvați Copiii România în perioada 2021 – 2022, regiunea Nord-Est se confruntă cu una dintre cele mai mari probleme privind migrația părinților în străinătate din România. În această regiune, peste 130.000 de copii au avut părinți plecați la muncă în afara țării, o cifră de aproximativ cinci ori mai mare decât cea raportată de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA). Potrivit studiului, aproape unu din trei copii se confruntă cu absența mamei. În județul Suceava ar fi aproximativ 5500 de copii ai căror părinți sunt plecați în străinătate.

Regiunea nord-est înregistrează cel mai mare număr de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate din România. Peste 130.000 de copii au avut această experiență doar în perioada 2021-2022.
În prezent, majoritatea copiilor cu ambii părinți plecați se află la vârsta preadolescenței 1,4 ani. Peste jumătate dintre părinții plecați sunt persoane tinere cu vârsta până în 39 de ani. Aproximativ 1 din 3 copii, 32%, rămași în țară, are și mama plecată. În 30% din cazuri, mama fiind unicul susținător al familiei. Una din patru mame din regiunea nord-est, 27%, pleacă pentru că nu are loc de muncă în proximitate, mai mult cu 35% față de media națională. Mamele, atât la nivel regional cât și național, tind să nu trimită bani acasă în perioada în care sunt plecate în străinătate, preferând să aducă banii odată cu venirea în țară. Acestea sunt câteva dintre datele celui mai amplu studiu realizat pe această temă de Organizația Salvați Copiii România.
Fenomenul copiilor rămași în țară în urma plecării părinților la muncă în străinătate, este unul cu multiple fațete, deosebit de complexe care merg de la consecințele psiho-emoționale asupra copiilor până la accesul redus la servicii sociale fundamentale de sănătate și educație. Este crucial ca programul dedicat acestor copii să fie unul integrat și să includă mereu părintele, unul dintre elementele esențiale fiind acela de a prezerva relația părinte-copil, a explicat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Concluziile sondajului regional, precum și propuneri de măsuri care să vină în sprijinul acestei categorii vulnerabile de copii, au fost dezbătute împreună cu reprezentanții autorităților locale, ai școlilor și altor instituții relevante din județele Iași, Suceava, Vaslui, Bacău, Neamț, Botoșani, în cadrul conferinței privind situația copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate din regiunea nord-est, organizată de Salvați Copiii și Ministerul Afacerilor Externe la Iași. La sfârșitul anului 2023, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului a județului Suceava avea în evidență un număr de 5.419 copii, ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, proveniți din 4.068 de familii.

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Adriana Dascălu Bulină

    Adriana Dascălu-Bulină: realizatoare a emisiunilor ”Prima oră” (în direct, în fiecare dimineață, de la 07:00 la 08:00) și ”Acasă în Diaspora” (difuzată marțea, de la ora 20:00), are o experienţă în mass-media (radio, tv, ziar) din anul 1994. A strâns multe premii și nominalizări pentru jurnalism și implicare socială, dar crede că una dintre cele mai mari realizări ale ei este este campania ”Oprește cancerul de col uterin!”, pe care, ca fostă bolnavă, a inițiat-o în anul 2014. Pentru că, nu-i așa?, informarea și prevenția merg mână în mână pentru un stil de viață sănătos și frumos! Colegii spun despre Adriana că este o colegă foarte săritoare, care niciodată nu te lasă la greu. Experienţa acumulată îşi spune cuvântul, fiind echilibrată şi perfecţionistă. În timpul liber face sport, se relaxează cu familia și ascultă heavy metal. Este mama lui Luca, viitor mare fotbalist și este mare iubitoare de pisici și flori!

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close