Cum să postim echilibrat? Sfaturi de la nutriționistul Paula Monor

În timpul Postul Sfintelor Paști, creștinii ortodocși își dedică timpul pentru reflecție și pregătire spirituală, iar din punct de vedere alimentar, renunță la alimentele de origine animală și la unele produse lactate. În această perioadă cu restricții, nutriționistul dietetician Paula Monor ne oferă sfaturi importante pentru a ne asigura că alimentația noastră în timpul postului este sănătoasă și echilibrată.

Postul Sfintelor Paști, cunoscut ca fiind cel mai lung și cel mai aspru post, reprezintă o perioadă deosebit de importantă în calendarul creștin-ortodox și marchează pregătirea spirituală pentru sărbătoarea Învierii Domnului. Chiar dacă ne-am putea gândi că postul implică limitarea alimentației, nutriționistul dietetician Paula Monor contrazice această idee și, mai mult decât atât, oferă și soluții.

Nu limităm aportul. Încercăm să-l adaptăm pentru nevoile pe care le avem în perioada de post.

Pe durata postului, când unele alimente sunt eliminate din regimul alimentar, este crucial să identificăm opțiunii nutritive alternative
pentru a ne asigura că primim suficienți nutrienți și pentru a răspunde nevoilor noastre nutriționale. Specialistul prezintă o serie de alimente substitutive recomandate pentru această perioadă.

Mergem pe alimentele de sursă vegetală. Dacă vorbim de calciu ca și mineral, să zicem că avem nevoie de un aport de calciu, de obicei îl luăm din lactate și produsele lactate. Îl vom lua din semințele de in, susan, din broccoli, din varză. În momentul când avem dezlegare la pește, putem acest mineral să-l luăm din consumul de pește, pe lângă zinc, seleniu, vitamina A, vitamina D.
Dacă vorbim despre alimentele care conțin amidon, aș prefera și vreau să punctez.
De obicei, în perioadele de post, marea majoritate ne focusăm pe cartoful nostru, cel de toate zilele. Nu spun că este un aliment pe care îl alegem greșit.
Dar aș vrea să vă dau o altă variantă, cartoful dulce. De ce este mai superior? Pentru că conține mai puțin amidon, pentru că conține beta-caroten prin culoarea portocaliei pe care o are, care este un precursor al vitaminei A, și conține colină, care este o substanță care ne ajută în procesul de învățare și memorie. Dacă avem nevoie de a duce în alimentația noastră, și cu siguranță avem nevoie în alimentația noastră, avem nevoie de o substanță noastră zilnică de fier. Fierul de obicei, din sursă vegetală, este mai greu absorbabilă, este fierul non-hemic.
Dar dacă îl asociem cu alimente bogate în vitamina C, atunci putem îmbunătăți această absorbție.
Și atunci, ca să vă dau un exemplu, putem să optăm pentru un asortiment de salate, care acum inundă piața noastră. Avem spanac, avem salată verde, avem rucola, de exemplu. Putem asezona această salată cu năut, care este bogat în fier, cu fasole roșie,
cu ridichi, putem să punem și ridichi, radiem puțin morcov și avem iarăși vitamina A. Asezonăm această salată cu ulei de măsline extravirgin, virgin sau extravirgin, și peste tot stoarcem o jumătate de zeamă de lămâie. Și atunci avem fierul, avem vitamina C, absorbția este mult în îmbunătățită al fierului și avem o alimentație sănătoasă.

Este foarte important pentru sănătate să identificăm și să folosim alimente alternative, în timpul postului. Dacă alegem surse alternative de proteine, lactate, grăsimi și îndulcitori, care sunt și prietenoși cu sănătatea, putem asigura un raport adecvat de nutrienți și ne putem îndeplini necesitățile alimentare, fără a încălca regulile și restricțiile alimentare specifice perioadei de post.

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Dalia Ionesi

    Dalia-Ștefania Ionesi a avut primul contact cu lumea televiziunii în anul 2018 prin participarea la o emisiune difuzată pe un post național. În anul 2023 a absolvit Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării în cadrul Universității "Ștefan cel Mare" Suceava, iar în același an a început studiile masterale în Comunicare, Media și Industrii Creative la aceeași universitate. După 5 ani a revenit în televiziune, ca de redactor la Intermedia, datorită responsabilității, spiritului de competitivitate și aspirațiilor de a contribui la un peisaj media divers.

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close