Controversa supravegherii în școli. Camerele video, protecție sau intruziune?

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Ha-ret” nu susțin inițiativa Ministerului Educației privind introducerea sistemului de supraveghere audio-video în sălile de clasă fără acordul cadrelor didactice și al părinților. La fel ca reprezentanții Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal și sindicaliștii consideră că aplicarea unei astfel de măsuri, fără consimțământul persoanelor supra-vegheate, reprezintă un atac la drepturile fundamentale ale cetățenilor români.

Numărul cazurilor de violență în școli este în creștere, însă montarea de sisteme video de supraveghere în sălile de clasă fără acordul prealabil al părinților și profesorilor nu va rezolva problema, consideră reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și Federației Sindicatelor din Educație, Spiru Haret. Sindicaliștii afirmă că aplicarea unei astfel de măsuri fără consimțământul persoanelor supravegheate reprezintă un atac la drepturile fundamentale ale cetățenilor români. Când vorbim despre supraveghere audio-video fără acordul celor înregistrați, nu facem decât să aruncăm spre toți acuzația că sunt factori perturbatori și dacă nu sunt acum, cu siguranță vor deveni, ceea ce este complet fals.

Din păcate, numărul cazurilor de violență de orice tip din școli este în creștere, dar nu putem spune că toți angajații din educație și toți elevii reprezintă un risc. Transmit Sindicaliștii. Aceștia propun alte măsuri pentru prevenirea violenței în școli, printre care îmbunătățirea relației părinte-profesor-elev, creșterea numărului de psihologi școlari care să depisteze la timp comportamente problematice în rândul cadrelor didactice și ale elevilor, dezvoltarea unor programe speciale de combatere a actelor de agresiune, abuz, bullying care să fie puse în aplicare, nu doar bifate la orele de dirigenție și creșterea numărului de paznici. Școala trebuie să rămână un spațiu al educației, dar nu prin forță, violență, presiune, inclusiv cea a supravegherii audio-video permanente. Școala trebuie să fie spațiul dezvoltării intelectuale și emoționale, al creativității și al culturii relațiilor sănătoase interpersonale, precum și al respectului reciproc. Din păcate, primul care a dispărut este tocmai respectul la adresa cadrelor didactice, înțelegând prin aceasta adevăratul său statut și rolul său în ceea ce privește educarea unui copil, transmit sindicaliștii.

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Oana Șlemco

    Oana Șlemco este absolventă a Facultății de Administrație Publică și a Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Lucrează în presă de aproape 20 de ani, unde activează ca redactor, comentator, realizator de emisiuni, însă cel mai mult îi place când se află pe teren, între oameni. Este convinsă că jurnalismul care apără binele comun nu a murit în ziua în care au apărut rețelele sociale online. Crede că rolul jurnalistului este să lupte pentru restabilirea realității și abordează teme cu miză comunitară. Valorile care îi ghidează activitatea profesională sunt transparența - care presupune să i se ofere publicului șansa să monitorizeze procesul de colectare, raportare, prezentare şi diseminare a informaţiilor - și responsabilitatea, care înseamnă asumarea consecințelor deciziilor și faptelor. În anul 2008, a primit premiul pentru publicistică al Fundaţiei Culturale a Bucovinei. În 2013, a câștigat o bursă „Euromonitor pentru excelență” și a făcut un stagiu de pregătire în redacție RFI de la Bruxelles. În 2016, a primit premiul pentru categoria jurnalism în cadrul campaniei „Oamenii Timpului”. În 2020, a primit premiul cel mare „Cu onestitate despre sărăcie”, acordat de Asociația „Renasis”.

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close