ISU Suceava atenționează din nou sucevenii să nu aprindă vegetația uscată

ISU Suceava lansează un nou apel către cetățeni: nu aprindeți vegetația uscată!
Doar duminică, pompierii au intervenit la 9 incendii de vegetație uscată, afectând aproape 25 de hectare. Pompierii suceveni solicită autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea incendiilor, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată deoarece acest lucru este interzis. Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava, numai duminică, pe 31 martie, alături de lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență, pompierii militari suceveni au intervenit pentru localizarea și lichidarea a nouă incendii izbucnite la vegetație uscată în localitățile Șcheia (2), Pătrăuți, Mironu, Șerbănești, Rădăuți, Mănăstirea Humorului, Bivolărie și Grănicești.
Flăcările au mistuit aproape 25 de hectare de vegetație uscată și au pus în pericol alte terenuri din zonă și construcții civile. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava subliniază că astfel de intervenții sunt dificile, deoarece, de cele mai multe ori, autospecialele de stingere nu pot ajunge în zona focarelor de incendiu din cauza lipsei căilor de acces. De asemenea, în zonă nu există surse de alimentare cu apă, iar suprafața care arde poate fi foarte întinsă.

În unele cazuri, cetățenii ard miriștile, resturile menajere ori vegetația uscată, fără a asigura supravegherea, fără a asigura măsurile de apărare împotriva incendiilor, în condiții de vânt, ori amplasând grămezile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea șurelor, adăposturilor de animale sau furajelor. Aceasta conduce la propagarea rapidă a focului la gospodării și la anexele acestora, fiind înregistrate pagube importante și chiar pierderi de vieți omenești. Nu de puține ori incendiile de miriști și vegetație uscată s-au extins la fondurile forestiere, fiind lichidate cu eforturi susținute ale pompierilor și ale comunităților locale în perioade de timp îndelungate, arată ISU Suceava. Mai mult, pompierii suceveni solicită autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate
în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea incendiilor, să ia măsurile necesare pentru împiedicare izbucnirii acestora și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată, deoarece acest lucru este interzis.

Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase
este strict interzisă și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 la 15.000 de lei, pentru persoane fizice și de la 50.000 de lei la 100.000 de lei pentru persoane juridice.

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Adriana Dascălu Bulină

    Adriana Dascălu-Bulină: realizatoare a emisiunilor ”Prima oră” (în direct, în fiecare dimineață, de la 07:00 la 08:00) și ”Acasă în Diaspora” (difuzată marțea, de la ora 20:00), are o experienţă în mass-media (radio, tv, ziar) din anul 1994. A strâns multe premii și nominalizări pentru jurnalism și implicare socială, dar crede că una dintre cele mai mari realizări ale ei este este campania ”Oprește cancerul de col uterin!”, pe care, ca fostă bolnavă, a inițiat-o în anul 2014. Pentru că, nu-i așa?, informarea și prevenția merg mână în mână pentru un stil de viață sănătos și frumos! Colegii spun despre Adriana că este o colegă foarte săritoare, care niciodată nu te lasă la greu. Experienţa acumulată îşi spune cuvântul, fiind echilibrată şi perfecţionistă. În timpul liber face sport, se relaxează cu familia și ascultă heavy metal. Este mama lui Luca, viitor mare fotbalist și este mare iubitoare de pisici și flori!

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close