Bibliotecarii din Suceava, grevă japoneză pentru salarii mai mari

Angajații Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera” din Suceava și-au manifestat, joi, nemulțumirea față de salarizare printr-o grevă japoneză. Aceștia s-au alăturat acțiunii naționale declanșată de Federația Sindicală CULTURMEDIA, afiliată Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa. Protestul s-a desfășurat la locul de muncă, angajații purtând banderole albe. Activitatea bibliotecii nu a fost perturbată, publicul având în continuare acces la servicii.

Motivele nemulțumirii sunt multiple. Printre altele, bibliotecarii cer salarii egale pentru funcții similare, corectarea inechităților salariale, indexarea anuală a salariilor și plata orelor suplimentare. Un contract colectiv de muncă unic, la nivel național, pentru biblioteci și muzee, completează lista revendicărilor.

“Pentru același gen de activități, aceeași muncă practic, există diferențe mari între salarizarea bibliotecarului școlar, bibliotecarul din bibliotecile universitare și noi, cei din bibliotecile publice, noi având salariile cele mai mici și apropiate chiar de nivelul salariului minim pe economie. Aceasta în condițiile în care pregătirea colegilor mei este una superioară, cei mai mulți dintre noi având o pregătire universitară, am colegi cu pregătire doctorală și postdoctorală, care desfășoară o activitate culturală. Este o activitate susținută și recunoscută la nivel județean și național, publică publicații editoriale de referință la nivel național și nu credem că discrepanța uriașă de salarizare între diferite categorii profesionale este normală. De asemenea, nu înțelegem de ce personalul bibliotecii are un nivel de salarizare, când privim de un nivel inferior celor cu studii medii, din alte unități ale administrației locale, de exemplu, sau celor din industria de instituțiile de spectacol. Indexarea salariului bibliotecarului în raport cu raza inflației a fost o bătaie de joc, cele 5% oferite, acoperind costul câtorva pâini.”

Greva japoneză de joi a fost doar prima etapă. Federația Sindicală Cultural Media anunță o grevă generală. în mai și demonstrații de stradă cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor și a Nopții Muzeelor.

Autor

  • Adriana Dascălu Bulină

    Adriana Dascălu-Bulină: realizatoare a emisiunilor ”Prima oră” (în direct, în fiecare dimineață, de la 07:00 la 08:00) și ”Acasă în Diaspora” (difuzată marțea, de la ora 20:00), are o experienţă în mass-media (radio, tv, ziar) din anul 1994. A strâns multe premii și nominalizări pentru jurnalism și implicare socială, dar crede că una dintre cele mai mari realizări ale ei este este campania ”Oprește cancerul de col uterin!”, pe care, ca fostă bolnavă, a inițiat-o în anul 2014. Pentru că, nu-i așa?, informarea și prevenția merg mână în mână pentru un stil de viață sănătos și frumos! Colegii spun despre Adriana că este o colegă foarte săritoare, care niciodată nu te lasă la greu. Experienţa acumulată îşi spune cuvântul, fiind echilibrată şi perfecţionistă. În timpul liber face sport, se relaxează cu familia și ascultă heavy metal. Este mama lui Luca, viitor mare fotbalist și este mare iubitoare de pisici și flori!

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close