Ioan Stan: ”salariul minim european va îmbunătăți semnificativ viața românilor”

Implementarea salariului minim european va îmbunătăți semnificativ viața românilor și le va oferi un viitor mai sigur din punct de vedere economic, este de părere președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan. Implementarea salariului minim european în România este prevăzută pentru 2024, în condițiile în care directiva europeană privind salariul minim adecvat a fost adoptată în 2022, iar statele membre au la dispoziție doi ani pentru a o transpune în legislația națională.

Implementarea salariului minim european va fi un pas important pentru a reduce inegalitatea și a îmbunătății viața românilor, a transmis senatorul Ioan Stan printr-un comunicat de presă. În plus, parlamentarul este de părere că implementarea salariului minim european în România aduce multiple beneficii pentru populație și economie.

Aceasta ar conduce la o creștere a salariilor mici, în special în sectorul privat, ajustată la situația economică internă. Totodată s-ar observa o creștere a salariilor medii, cu o menținere a diferențelor de vechime, studii și experiență între angajați. Implementarea acestui sistem ar stopa creșterea decalajelor salariale între cei cu venituri mici și cei cu venituri mari, deoarece salariul minim va fi raportat întotdeauna la salariul mediu pe economie. Totodată, implementarea salariului minim european va genera predictibilitate pentru salariați, pentru că inclusiv guvernele de dreapta, care erau în general ostile creșterii salariaților, vor trebui să aplice mecanismul de creștere a salariului minim aprobat prin lege. Acest lucru conduce și la predictibilitate pentru mediul de afaceri, deoarece mecanismul de creștere instituit prin lege le va permite angajatorilor să estimeze cheltuielile cu salariile pe tot anul. Mai arată Ioan Stan.

În plus, implementarea salariului minim european ar consolida sustenabilitatea sistemului de pensii, datorită creșterii contribuțiilor la pensii în concordanță cu creșterea salariilor. Această măsură ar genera, de asemenea, venituri suplimentare pentru sectorul sănătății, prin creșterea contribuțiilor sociale. Se mai arată în comunicat.

La modul general, există diverse opinii cu privire la impactul implementării salariului minim european în România. Susținătorii consideră că va duce la creșterea veniturilor pentru o parte semnificativă a populației, va reduce inegalitatea și va stimula economia. Însă criticii își exprimă îngrijorarea că ar putea duce la creșterea șomajului și la scăderea competitivului. Și la competitivității economiei românești.

Autor

  • Cătălina Biholar

    Cătălina Biholar a început activitatea în presa TV în anul 2007, ca reporter, redactor de televiziune și corespondent pentru stații naționale. Este absolventa primei promoții de Comunicare și Relații Publice la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, licențiată la SNSPA București, și a urmat cursurile masterului de Politici Publice și Integrare Europeană la SNSPA București. În anul 2012 a finalizat programul „Bursele JTI pentru jurnalişti” al Fundaţiei ”Euromonitor pentru excelență”, cu un stagiu de pregătire la RFI Bruxelles. A coordonat campanii locale și naționale de comunicare publică și responsabilitate socială. Este editor coordonator programe TV, iar în această calitate promovează etica și deontologia profesională a jurnalistului în toate programele realizate la Intermedia, cu accent pe rolurile presei de educare, informare și, abia în al treilea rând, de divertisment.

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close