15 ani de când a fost adusă prima dată Lumina de la Ierusalim la Suceava

Sunt 15 ani deja de când Lumina Sfântă de la Ierusalim ajunge la Suceava, pentru a fi împărțită credincioșilor de Înviere. Obiceiul a pornit din Bucovina, în 2009, a fost preluat de Patriarhia Română după un număr de ani și doar în 2020, din cauza pandemiei, a fost întrerupt. Așa se face că în fiecare Sâmbătă Mare, aeroportul din Suceava devine un nod de întâlnire al preoților din Suceava, din județele din împrejurimi și din Ucraina, care duc în comunitățile lor Sfânta Lumină.

Sfânta Lumina a coborât în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim la ora 14 și 15 minute în Sâmbăta Mare. Patriarhul Teofilos al III-lea a ieșit din Mormântul Sfânt cu două mănunchiuri de lumânări aprinse. Fiecare mănunchi avea câte 33 de lumânări, vârsta Mântuitorului.
De la Ierusalim, Sfânta Lumină a fost adusă de superiorul așezămintelor Patriarhiei Române la locurile sfinte, Părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie și oferită delegațiilor eparhiilor prezenți la Aeroportul Internaţional Henri Coandă. Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă de la București de Arhimandritul Serafim Grigoraș, starețul Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou și de Părintele Viorel Ilișoi, consilier eparhial, cu un avion de mici dimensiuni al omului de afaceri Vasile Armenean. Și-a fost întâmpinată sâmbătă seară pe Aeroportul Internațional Ștefan cel Mare din Suceava de o delegație a Arhiepiscopiei condusă de preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.

Prea Sfințitul Părinte Damaschin Dorneanul
„Primim și anul acesta așa cum am primit-o și anii trecuți. Așa cum nădăjduim că o vom primi în fiecare an, atât că Dumnezeu ne va îngădui timp, viață și pace, cu ce altceva decât cu sentimente de recunoștință. Primirea Sfintei Lumini noaptea de Paști, fie că este adusă de la Ierusalim, fie că este luată de pe masa Sfântului Altar, așa cum s-a luat ani întregi atunci când nu dispuneam de posibilități tehnice de a ajunge atât de repede Sfânta Lumină, este semnul care trebuie, an de an, să ne reînnoim credința în Dumnezeu care este Lumină
și care ne dă viață dacă e Lumină și care dă sens vieții noastre. Dacă n-am avea astfel de sentimente noaptea de Paști, fie atunci o noapte tristă, dar pentru că avem un Dumnezeu care este Lumină și care ne dă rațiunea existenței până la urmă, doar atunci putem să cântăm, nu doar din buze, dacă am putea și de aici, Hristos a înviat din morți, cu moartea Lui pe moarte călcând, și celor din morminte, orice fel de morminte, al neștiinței, al lipsei de dorință de a trăi viață dăruindu-Le.”

S-au bucurat de primirea Sfintei Lumini clerici de la centrul eparhial, dar și reprezentanți ai Protopopiatelor Suceava I, Suceava II, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuți și Fălticeni, alături de oficialitățile locale și județene. Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, Ion Lungu, primarul Municipiului Suceava, Lucian Harșovschi, viceprimarul Sucevei și Alexandru Moldovan, Prefectul județului.

Ionel Doru Budeanu- protopop Protopopiatul Suceava 1
„Cu bucurie, am venit aici, pe aeroport, în așteptarea luminii de la Mormântul Mântuitorului Hristos. Suntem în ajunul acestui slăvit praznic și mulțimile freamătă nu numai poate la casele lor, ci și aici pe aeroport și cu siguranță că vor fremăta și în biserici venind să ia această lumină ca o încredințare a momentului învierii Domnului nostru Iisus Hristos. Și sigur că această lumină vine după o pregătire, poate a fiecăruia din credincioșii noștri sau dintre noi preoții slujitori, o pregătire de post, de rugăciune, de spovedanie și așteptăm ca momentul din seara aceasta să fie unul cu adevărat de lumină, un moment cu adevărat care să ne pătrundă și să ne facă să transmitem această veste frumoasă că Hristos a Înviat.”

Gheorghe Flutur- președinte CJ Suceava
“Parcă ieri ne-am întâlnit tot aici ca să primim Sfânta Lumină. Din 2009, așa cum scrie în însemnarea din spatele meu de la această icoană sfântă, aducem Lumina Sfântă aici la Suceava cu ajutorul Bunului Dumnezeu, a ierarhilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și lumea s-a obișnuit, vine aici, parcă vrea oxigen, hrană, deci oamenii să hrănesc, este ceva extraordinar. Cu excepție anului 2020 când a fost pandemia, 15 ani s-a adus aici la Suceava Sfânta Lumină și se împarte foarte bine organizat și acum pleacă mașini spre Cernăuți, pleacă spre Neamț, pleacă spre Botoșani, spre Iași, spre Republica Moldova, mare lucru și un semn de unire. Lumina aceasta ne încarcă, ne curăță, dar parcă ne adună la un loc din nou de fiecare dată și e ceva extraordinar, aproape că nu pot spune în cuvinte.”

De aici, lumina din Biserica Sfântului Mormânt a fost trimisă în lăcașurile de cult din întreaga eparhie. La aeroport au fost prezenți și clerici din zonele învecinate eparhiei, între care și o delegație de la Cernăuți, Ucraina, condusă de părintele Vasile Covalciuc, protopop de Storojineț.

Vasile Covalciuc- protopop de Storojineț
„Este o datorie a noastră celor din zona aceasta de a nu fi indiferent și față de românii care sunt în situații dureroase și față de care avem o datorie morală. Sunt frații noștri și nu putem… ca în aceste zile sfinte să fim altfel decât ar trebui să fie orice om până la urmă, când fratele tău este în durere și inima ta ar trebui să vibreze. Așa ne învață Sfântul Apostol Pavel. Bucurați-vă cu cei ce se bucură și plângeți cu cei care plâng. I-am primit, le vom dărui și lor din lumina pe care o primim și apoi cu ajutorul celor care chivernisesc treburile administrative din zonă, vor ajunge și ei la vamă ca să ajungă la timp la bisericile lor.”

Authors

  • Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

    View all posts
  • Cătălina Biholar a început activitatea în presa TV în anul 2007, ca reporter, redactor de televiziune și corespondent pentru stații naționale. Este absolventa primei promoții de Comunicare și Relații Publice la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, licențiată la SNSPA București, și a urmat cursurile masterului de Politici Publice și Integrare Europeană la SNSPA București. În anul 2012 a finalizat programul „Bursele JTI pentru jurnalişti” al Fundaţiei ”Euromonitor pentru excelență”, cu un stagiu de pregătire la RFI Bruxelles. A coordonat campanii locale și naționale de comunicare publică și responsabilitate socială. Este editor coordonator programe TV, iar în această calitate promovează etica și deontologia profesională a jurnalistului în toate programele realizate la Intermedia, cu accent pe rolurile presei de educare, informare și, abia în al treilea rând, de divertisment.

    View all posts

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close