O echipă medicală multidisciplinară de la Spitalului Clinic Județean „Sf. Ioan cel Nou” a salvat viața unui pacient de 47 de ani, transferat cu elicopterul de la Cluj la Suceava. Bărbatul suferise un atac vascular cerebral și, înainte să fie adus la Suceava, a fost respins de cinci centre medicale din țară: Cluj, Târgu Mureș, Oradea, Timișoara și Sibiu. De la începutul anului și până în prezent, Centrul AVC de la Suceava, singurul din Moldova, a tratat 52 de pacienți, dintre care 18 din alte județe. Este însă pentru prima dată când un centru medical universitar trimite un pacient la Suceava.
Bărbatul de 47 de ani a suferit un accident vascular ischemic acut și a fost adus la un spital din Cluj. Pentru că medicii nu au avut chiturile necesare pentru intervenție, au luat legătura cu alte centre medicale din țară pentru a transfera pacientul. Au fost contactate spitalele din Târgu Mureș, Oradea, Timișoara și Sibiu, care nu au aprobat transferul din lipsă de personal. În cele din urmă, bolnavul a fost transferat cu un elicopter SMURD la Spitalul Clinic Județean Sfântului Ioan cel Nou.
Alexandru Calancea- manager Spitalul Clinic Judetean Suceava
„Așa este, din fericire am putut fi de ajutor pentru acest pacient de 47 de ani, un bărbat de 47 de ani, care în Sâmbăta Mare și-a găsit tratamentul modern, optim și rapid aici la Suceava. Am fost solicitați de colegii de la Spitalul din Cluj, de Urgență din Cluj, pentru acest transfer. Dumnealor ne-au spus și ne-au informat că au fost solicitate alte centre, au fost sunate, dar din păcate, colegii din celelalte centre, aici mă refer la Timișoara, Oradea, Sibiu, Cluj, cred că și Mureș, nu au avut chiturile, materialele sanitare respective, pentru a efectua această extragere a cheagului de sânge din cap, sau nu au avut permanență. Fiind probabil și zile de sărbătoare, zile libere, nu știu, dar noi suntem bucuroși că am putut ajuta acest pacient. A venit, așa cum ați spus, pe calea aerului, transferat cu un elicopter SMURD, a aterizat pe heliportul Spitalului, s-a încadrat în timpul de intervenție și vorbim de 6 ore de la instalarea Centrului Vascular Cerebral. S-a efectuat această procedură și dimineața am fost informat, evoluția pacientului este una bună.”
Bărbatul a fost salvat de o echipă medicală multidisciplinară din care au făcut parte neurologul Anca Burcă, anestezistul Crina Tiron și radiologii intervenționiști Cătălin Lulciuc și Mircea Gabriel.
Alexandru Calancea- manager Spitalul Clinic Judetean Suceava
„Am avut materialele sanitare și toate cele necesare ca să tratăm pacienți din centrii universitare. E un lucru mare pentru un spital județean, un spital clinic județean, dar asta arată că ne dorim performanță, asta ne arată locul în care ne situăm la nivel național și, din punctul meu de vedere, lucrurile sunt pe un trend pozitiv într-o direcție foarte bună.”
De la începutul anului și până în prezent, centrul AVC de la Suceava, singurul din Moldova, a tratat 52 de pacienți, dintre care 18 din alte județe ale țării. Florentina Alexa are 65 de ani, este din Neamț și, în Vinerea Mare, a suferit un atac vascular cerebral. Femeia a fost transferată la Suceava și a fost salvată de medicii suceveni. Ea a declarat că numai în spitalele din străinătate a mai fost tratată ca la Suceava. Cea mai mare parte a cheltuielilor pentru tratarea celor 52 de bolnavi cu AVC au fost suportate din bugetul Spitalului Clinic Județean Suceava.