Panourile fotovoltaice: cum să te ferești de riscul unui incendiu

Incendiul de duminică, de la fabrica de termopane din Suceava, dar și un altul care s-a produs recent la o pensiune închisă din Mălini au cel puțin două elemente în comun: ambele clădiri erau echipate cu sisteme de panouri fotovoltaice și ambele incendii au pornit din zona invertoarelor conectate la aceste sisteme. Chiar dacă aceste incendii se lasă cu pagube uriașe, specialiștii susțin utilizarea unor astfel de surse regenerabile de energie, însă în anumite condiții stricte.

Oficial, cauza probabilă de la care a pornit incendiul de duminică de la fabrica de termopane din Salcea a fost efectul termic al curentului electric la cablurile conductoare de curent din interiorul halei de producție. Conform pompierilor, focul s-a declanșat în zona panoului electric, unde se afla invertorul pentru sistemul de panouri fotovoltaice. Mai mult, se pare că sistemul a fost recent supus unor intervenții, ceea ce ridică neliniști și semne de întrebare cu privire la pericolele pe care astfel de echipamente le implică.
Incendiul de duminică de la fabrica de termopane din Suceava, dar și un altul care s-a produs recent la o pensiune închisă din Mălini, au cel puțin două elemente în comun. Ambele clădiri erau echipate cu sisteme de panouri fotovoltaice și ambele incendii au pornit din zona invertoarelor conectate la aceste sisteme.

Instalațiile electrice interioare sunt în proprietatea consumatorilor și se află în responsabilitatea acestora să le utilizeze corect, să le verifice și să le remedieze eventualele defecțiuni cu ajutorul specialiștilor. O deficiență aparent minoră, contacte slăbite, comutatoare, prize sau tablouri electrice uzate, poate duce la incidente cu urmări dintre cele mai grave. Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, majoritatea incendiilor la locuințe sunt generate de utilizarea instalațiilor electrice defecte sau cu improvizații, a coșurilor de fum necurățate sau defecte și a mijloacelor de încălzire cu defecțiuni sau fără respectarea măsurilor de prevenire specifice.

Pentru a preveni evenimente care pot avea urmări tragice, trebuie să respectăm câteva reguli simple și să luăm măsuri imediat ce observăm că ceva este în neregulă cu instalația electrică din casă. Pentru a preveni incidente grave, specialiștii Delgaz Grid și a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență recomandă: Fii atent la instalația electrică din casă și la aparatele pe care le folosești.
Cheamă un electrician autorizat să verifice periodic siguranțele și instalația electrică sau ori de câte ori observi că ceva este în neregulă. Ține cont de sfaturile specialiștilor, nu a meșterilor de ocazie. Înlocuiește echipamentele defecte: cablurile cu izolație tăiată, prizele și întrerupătoarele care fac scântei și așa mai departe. Nu lăsa persoane neautorizate să intervină la contorul de energie sau în firidele de palier, de bloc sau de cvartal.

La aceste instalații trebuie să intervină doar personalul operatorilor de distribuție energie sau al companiilor desemnate de aceștia.
La suplimentarea aparatelor electrice sau creșterea puterii acestora, asigură-te prin personal autorizat că instalația existentă poate susține sporul de consum. Dacă trebuie să faci modificări la instalația de utilizare din gospodărie, solicită avizul distribuitorului de energie și personal autorizat pentru execuția lucrărilor. Lista instalatorilor validați în cadrul programului Casa Verde privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică este publică pe site-ul Administrației Fondului de Mediu, iar pe site-ul ANRE se pot găsi agenții economici avizați pentru a face lucrări în domeniul electric și nu numai. Așadar, montarea de panouri fotovoltaice necesită o atenție deosebită la detalii și o expertiză tehnică solidă. Pentru a asigura o instalare eficientă și durabilă, montarea cu succes a panourilor fotovoltaice contribuie la reducerea facturilor la energie, dar și la combaterea schimbărilor climatice prin utilizarea unei surse de energie curată și regenerabilă și nu este descurajată de specialiști, în ciuda unor evenimente nedorite, precum cele două incendii majore. Sunt două elemente. Economie de energie și eficiență energetică. Așadar, costurile unei persoane fizice sau juridice se reduc mult și încurajez pentru a fi utilizat această sursă regenerabilă.

Mediul va fi mai curat, noi vom avea propria producție. Așadar, efervescența aceasta trebuie de fapt ponderată prin competență.
Așadar, efervescența aceasta trebuie de fapt ponderată prin competență.

Authors

  • Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

    View all posts
  • Cătălina Biholar a început activitatea în presa TV în anul 2007, ca reporter, redactor de televiziune și corespondent pentru stații naționale. Este absolventa primei promoții de Comunicare și Relații Publice la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, licențiată la SNSPA București, și a urmat cursurile masterului de Politici Publice și Integrare Europeană la SNSPA București. În anul 2012 a finalizat programul „Bursele JTI pentru jurnalişti” al Fundaţiei ”Euromonitor pentru excelență”, cu un stagiu de pregătire la RFI Bruxelles. A coordonat campanii locale și naționale de comunicare publică și responsabilitate socială. Este editor coordonator programe TV, iar în această calitate promovează etica și deontologia profesională a jurnalistului în toate programele realizate la Intermedia, cu accent pe rolurile presei de educare, informare și, abia în al treilea rând, de divertisment.

    View all posts

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close