Muzeul Național al Bucovinei nu va organiza evenimentul ”Noaptea Europeană a Muzeelor” în acest an. ”Ne alăturăm colegilor din comunitatea muzeală în lupta pentru echilibrarea marilor inechități și discriminări în ceea ce privește salarizarea sectorului cultural!”, au transmis reprezentanții instituției sucevene. Aceștia cer înțelegere pentru acest protest și invită publicul să se bucure de acces gratuit în muzeele din județ în alte 10 zile dedicate unor evenimente și sărbători importante care vor urma până la sfârșitul anului.
Este vorba despre: Ziua Copilului – 1 iunie, Ziua Universală a IEI – 24 iunie, Ziua Simion Florea Marian – 1 septembrie, Ziua Vârstnicilor – 1 octombrie, Ziua Holocaustului – 9 octombrie, Ziua Ciprian Porumbescu – 14 octombrie, Ziua Eusebiu Camilar – 7 octombrie, Ziua Internațională a Bărbatului – 19 noiembrie, Ziua Nicolae Labiș – 2 decembrie și Noaptea cea mai lungă – 22 decembrie (între orele 18 – 24).
Mai multe muzee din România au anunțat că nu participă la ediția jubiliară a Nopții Muzeelor, ca formă de protest față de disproporțiile salariale majore incorecte și nejustificate apărute între muzeografi, cercetători, restauratori și alte posturi din Ministerul Educației.
La ediţia din acest weekend se marchează 20 de ani de existenţă pentru Noaptea Muzeelor, motiv de sărbătoare în condiţii normale, care însă va aduce cu sine probabil cel mai mare protest al muzeelor din ’89 încoace. Muzeul Național al Bucovinei este printre cele care se solidarizează cu revendicările legitime ale sectorului muzeal cu privire la creşterea salariilor angajaţilor din domeniu şi nu va participa la Noaptea Muzeelor din acest an.
Angajaţii din muzee cer creşterea cu 20% a salariilor din sectorul muzeal pentru orice poziţie profesională, dar şi echilibrarea unor inechităţi şi discriminări care există în interiorul sectorului cultural.