Sistemul de drenaj al versantului Zamca, neglijat în ultimii 20 de ani

Primăria Suceava nu a mai făcut nicio acțiune de întreținere a sistemului de drenaj al versantului Zamca din anul 2004. Declarația îi aparține candidatului Alianței Dreapta Unită la funcția de primar al municipiului Suceava, Marian Andronache. El a amintit că versantul în cauză a fost afectat în mai multe rânduri de alunecări de teren. Cel mai recent episod s-a consumat anul trecut, când alunecările au afectat școala Filadelfia.

Candidatul Alianței Dreapta Unită la funcția de primar al municipiului Suceava, Marian Andronache, susține că Primăria Suceava nu a mai făcut nicio operațiune de întreținere a sistemului de drenaj în zona versantului Zamca din anul 2004. De-a lungul timpului, versantul a fost afectat de alunecări de teren și a fost stabilizat prin sisteme de drenare a apei.

Marian Andronache- candidatul Alianței Dreapta Unită la funcția de primar al municipiului Suceava
„Știm cu toții că anul trecut a avut loc o alunecare puternică la baza versantului Zamca și a afectat școala Filadelfia, a afectat parcări.
De ce spun că acest lucru a fost uitat? Pentru că din anul 2004, pe acest versant, nu s-a mai făcut nicio întreținere a sistemului de drenaj. Ce se poate întâmpla? Eu am experiență și am văzut undeva prin 1998-1999, când primar era domnul Sofronie. După niște ploi foarte puternice, au avut loc niște alunecări teribile, tot versantul s-a umplut de mâl, inclusiv Calea Unirii nu mai era circulabilă. Deci și Calea Unirii poate fi afectată de către aceste alunecări. Poate și accidentele care se produc multe dintre ele ar fi din această cauză.
Practic, dacă s-ar afecta acest bulevard, legătura între Burdujeni, Ițcani și Suceava nu ar mai exista.”

Marian Andronache susține că are soluții pentru întreținerea sistemelor de drenare a apei de pe versantul Zamca.

Marian Andronache- candidatul Alianței Dreapta Unită la funcția de primar al municipiului Suceava
„Vom relua întreținerea din 2025, vom relua întreținerea sistemului de drenaj în această zonă. Sistemul care a fost realizat după 2002, acela care este mai modern, efectiv nu a fost recepționat și la fel nu s-a ocupat absolut nicio firmă de sistemul de drenaj nou creat.
Este, v-am spus, modern, însă ar trebui citit la un interval de câteva zile nivelul pânzei freatice. Lucru care nu s-a realizat niciodată. Sper să mai funcționeze. Urmează, după cum am văzut, o investiție cerută de către primarul Sucevei pe CNI de vreo 10,5 milioane de lei sau de euro, nu mai rețin. Sper să se realizeze, oricum trebuie să se realizeze și acea investiție, astfel încât, odată cu finalizarea lucrării respective, să putem discuta despre un sistem de drenaj complet a versantului Zamca și să dăm siguranța și liniștea cetățenilor din zonă, pentru a-și putea duce traiul în liniște în continuare.”

Pe de altă parte, contactat telefonic, primarul Sucevei Ion Lungu, îl acuză pe Marian Andronache că exagerează din considerente electorale.
Primarul susține că Primăria Suceava a avut un contract pentru întreținerea sistemului, care însă a expirat.

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Oana Șlemco

    Oana Șlemco este absolventă a Facultății de Administrație Publică și a Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Lucrează în presă de aproape 20 de ani, unde activează ca redactor, comentator, realizator de emisiuni, însă cel mai mult îi place când se află pe teren, între oameni. Este convinsă că jurnalismul care apără binele comun nu a murit în ziua în care au apărut rețelele sociale online. Crede că rolul jurnalistului este să lupte pentru restabilirea realității și abordează teme cu miză comunitară. Valorile care îi ghidează activitatea profesională sunt transparența - care presupune să i se ofere publicului șansa să monitorizeze procesul de colectare, raportare, prezentare şi diseminare a informaţiilor - și responsabilitatea, care înseamnă asumarea consecințelor deciziilor și faptelor. În anul 2008, a primit premiul pentru publicistică al Fundaţiei Culturale a Bucovinei. În 2013, a câștigat o bursă „Euromonitor pentru excelență” și a făcut un stagiu de pregătire în redacție RFI de la Bruxelles. În 2016, a primit premiul pentru categoria jurnalism în cadrul campaniei „Oamenii Timpului”. În 2020, a primit premiul cel mare „Cu onestitate despre sărăcie”, acordat de Asociația „Renasis”.

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close