A XII-a ediție a conferinței „Zilele medicale ale Sucevei”, organizată de Colegiul Medicilor Suceava în colaborare cu Academia de Științe Medicale și Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa” din Iași, se desfășoară, între 30 mai și 1 iunie, în municipiul Suceava. Evenimentul reunește aproximativ 600 de profesioniști din domeniul medical, inclusiv cadre didactice și reprezentanți ai universităților de medicină din Iași, Cluj-Napoca, București, Timișoara, și de la Facultatea de Medicină și Științe Biologice din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.
Conferința, singura de acest tip din țară se axează în acest an pe impactul patologiei infecțioase în practica medicală și urgențele medico-chirurgicale. Evenimentul a fost deschis în joi de dr. Sorin Hâncu, președintele Colegiului Medicilor Suceava, alături de președintele de onoare al conferinței, prof. dr. Eugen Târcoveanu, decanul de vârstă dr. Virgil Răzeșu și prof. dr. Alexandru Ferdohleb din Republica Moldova.
Unul dintre invitații speciale a evenimentului a fost generalul Ionel Oprea, medicul militar trimis să coordoneze Spitalul Județean din Suceava în primăvară anului 2020, când orașul Suceava era cel mai mare focar de COVID-19 din țară și se afla în carantină totală, iar spitalul se transformase el însuși în focar.
Prima prelegere a fost susținută de academician profesor dr. Nicolae Constantinescu, cu tema ”Chirurgul și Călătoriile”. Printre personalitățile notabile care conferențiază la Suceava se numără profesor universitar prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, prof. univ. dr. Mihai Craiu, prof. univ. dr. Carmen Dorobăț și conferențiar universitar dr. Valeriu Gheorghiță.
De asemenea, sunt prezentate rezultatele cercetărilor și studii de caz de către mulți medici suceveni, între care conferențiar universitar dr. Roxana Filip, conferențiar universitar dr. Dimitrie Siriopol și doctorii Doina Ganea Motan, Cătălin Lulciuc, Laura Coca, Monica Terteliu Băițan, dr. Irina-Ioana Badrajan Mihai Ardeleanu, Ionut Jurchiș, Răzvan Bandac, Cristina Hrustovici. Evenimentul se adresează atât
medicilor și studenților la medicină, cât și profesioniștilor din domenii conexe cu lumea medicală. Conferința Zilele Medicale ale Sucevei este o platformă valoroasă pentru schimbul de cunoștințe și inovații în domeniul medical, consolidând astfel legăturile între profesioniștii din domeniu și promovând cele mai recente descoperiri și practici medicale.