Sfântul Ioan cel Nou, Marele Ocrotitor al Bucovinei, cinstit la Suceava

Mii de credincioși au participat duminică, pe 2 iunie 2024, la festivitățile dedicate Sfântului Ioan cel Nou, ocrotitorul Bucovinei. Evenimentul a marcat atât sfârșitul mucenicesc al sfântului, cât și minunea prin care, în 1622, a apărat orașul de năvălirea tătarilor. Ceremoniile religioase au fost oficiate la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, având în prim-plan prezența a trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Cu o zi înainte, pe 1 iunie, la ora 6:30, sub conducerea Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a avut loc scoaterea în procesiune a raclei cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou din paraclisul așezământului monahal. În sunet de toacă și clopote, racla a fost așezată într-un baldachin special împodobit, sub teii din curtea locașului de cult, pentru ca pelerinii să se poată închina. Ceremonia a început după oficierea slujbei Acatistului Sfântului, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de membrii Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale. După așezarea raclei, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit un cuvânt de învățătură, amintind cele două momente importante legate de data de 2 iunie: martirizarea tânărului Ioan din Trapezunt în 1330 și minunea săvârșită de Sfânt în 1622, când a salvat Suceava de tătari.

PS Damaschin Dorneanul- Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților
“Pentru mărturisirea Sfântului, pentru dragostea Lui față de Dumnezeu, îl lăudăm pe El astăzi și mâine și îndată pe 24 iunie și de fapt de fiecare dată, atunci când venim să ne închinăm la moaștele sale, ne aducem aminte de această mărturisire a Lui. Îl lăudăm de asemenea pentru apărarea pe care a făcut-o Cetății Sucevei acum 400 de ani, dar pentru fiecare ajutor pe care l-a dăruit, nu doar acestui oraș, nu doar acestui județ, fiecăruia dintre noi în parte și tuturor acelor care din toate locurile au venit înaintea Lui și s-au plecat cu credință și cu evlavie înaintea Sfintelor sale moaște și au cerut sprijin, ajutor, întărire și luminare.

Credincioșii din toată țara s-au adunat pe 2 iunie la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava pentru a cinstii memoria Sfântului Ioan cel Nou.
Celebrarea a inclus o procesiune solemnă și Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, împreună cu Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Ritualurile au început cu închinarea la moaștele Sfântului. Sfânta Liturghie a fost celebrată pe un podium special amenajat, în apropierea Bisericii ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință”. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corala mixtă, dirijată de Părintele Ionuț Lucian Tablan Popescu. În cadrul cuvântului de învățătură, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a subliniat importanța credinței, răbdării și dragostei față de vrăjmași, exemplificate pe viața Sfântului Ioan cel Nou.

PS Emilian Crișanul- Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Aradului
“Astăzi Sfântul Mare Mucenic Ioan este prezent în mijlocul nostru ca un martor și mijlocitor al lucrării lui Dumnezeu în biserică,
adică în parohii și în mănăstiri, în Bucovina și în toată țara și în toată lumea creștină ortodoxă. Având în vedere faptul că în anul acesta, 2024, este anul comemorativ al Sfinților Doctori fără de arginți, cinstim în mod deosebit pe Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou.
Ca pe un Sfânt vindecător de boli, dăruit poporului român și bisericii sale. Pelerini de peste tot vin la Suceava, la Sfântul Mare Mucenic Ioan, pentru a-i mulțumi, dar și pentru a-l slăvi pe Dumnezeu prin el, pentru a-l ruga să le fie ajutor în continuare, la vreme de secetă, de boală, de încercări, prin care trece fiecare om în viața aceasta pământească.”

Evenimentul a fost marcat și de prezentarea celor mai recente titluri apărute sub egida editurii CRIMCA, inclusiv lansarea Anului Centenar ”Episcop Gherasim Putneanul”. Festivității au continuat cu o expoziție fotografică dedicată vieții Episcopului Gherasim și lansarea volumului ”Răstignirea Împăratului Slavei”, semnat de Eugenia Scarvelis Constantinou. Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea evenimentului și a anunțat distribuirea peste 10.000 de pachete către pelerini. Înaltpreasfinția sa a oferit distincții de vrednicie, sem al prețuirii și recunoștinței pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin-ortodoxe românești. Sărbătoarea s-a încheiat cu cea de-a doua ediție a evenimentului ”Sfântul Ioan cel Nou – bucuria copiilor”. Aceste zile de sărbătoare au reafirmat legătura profundă dintre credincioșii Bucovinei și Sfântul Ioan cel Nou, care va continua să fie cinstit și în cadrul evenimentelor dedicate aducerii moaștelor sale în Cetatea Sucevei, programată pentru perioada 22-24 iunie.

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Adriana Dascălu Bulină

    Adriana Dascălu-Bulină: realizatoare a emisiunilor ”Prima oră” (în direct, în fiecare dimineață, de la 07:00 la 08:00) și ”Acasă în Diaspora” (difuzată marțea, de la ora 20:00), are o experienţă în mass-media (radio, tv, ziar) din anul 1994. A strâns multe premii și nominalizări pentru jurnalism și implicare socială, dar crede că una dintre cele mai mari realizări ale ei este este campania ”Oprește cancerul de col uterin!”, pe care, ca fostă bolnavă, a inițiat-o în anul 2014. Pentru că, nu-i așa?, informarea și prevenția merg mână în mână pentru un stil de viață sănătos și frumos! Colegii spun despre Adriana că este o colegă foarte săritoare, care niciodată nu te lasă la greu. Experienţa acumulată îşi spune cuvântul, fiind echilibrată şi perfecţionistă. În timpul liber face sport, se relaxează cu familia și ascultă heavy metal. Este mama lui Luca, viitor mare fotbalist și este mare iubitoare de pisici și flori!

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close