Cine și cum poate să solicite urna mobilă pentru alegerile de pe 9 iunie

Persoanele care din motive obiective nu se pot deplasa la secția de vot în ziua de 9 iunie, când au loc alegerile locale și europarlamentare, au dreptul să solicite urna mobilă. În ce condiții se poate solicita urna și care este procedura pentru vot aflați din materialul următor.

Potrivit hotărârii numărul 65 din 26.04.2024 a Biroului Electoral Central, pot solicita urna mobilă persoanele care nu se pot deplasa din cauză de boală sau invaliditate, alegătorii internați într-o unitate sanitară publică sau privată, într-un cămin pentru persoane vârstnice, ori alte asemenea așezăminte sociale, publice sau private, persoanele aflate în arest preventiv atât la sediul inspectoratului de poliție cât și la domiciliu, precum și persoanele care execută pedepse private de libertate. Se arată în hotărârea 65 a Biroului Electoral Central.
Cererile pentru urna mobilă, precum și documentul care atestă starea de fapt a alegătorului, se depun la birourile electorale de circumscripție, chiar și în ziua votului. Există o cerere tip care poate fi descărcată de pe site-ul Biroului Electoral Central, dar sunt acceptate și alte tipuri de cereri datate semnate olograf de către alegătorul care solicită urna.

Aceste cereri vor cuprinde obligatoriu numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, adresa imobilului unde se solicită deplasarea, seria numărul actului de identitate, numărul de telefon, precum și scrutinele la care se exercită dreptul de vot.

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Oana Șlemco

    Oana Șlemco este absolventă a Facultății de Administrație Publică și a Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Lucrează în presă de aproape 20 de ani, unde activează ca redactor, comentator, realizator de emisiuni, însă cel mai mult îi place când se află pe teren, între oameni. Este convinsă că jurnalismul care apără binele comun nu a murit în ziua în care au apărut rețelele sociale online. Crede că rolul jurnalistului este să lupte pentru restabilirea realității și abordează teme cu miză comunitară. Valorile care îi ghidează activitatea profesională sunt transparența - care presupune să i se ofere publicului șansa să monitorizeze procesul de colectare, raportare, prezentare şi diseminare a informaţiilor - și responsabilitatea, care înseamnă asumarea consecințelor deciziilor și faptelor. În anul 2008, a primit premiul pentru publicistică al Fundaţiei Culturale a Bucovinei. În 2013, a câștigat o bursă „Euromonitor pentru excelență” și a făcut un stagiu de pregătire în redacție RFI de la Bruxelles. În 2016, a primit premiul pentru categoria jurnalism în cadrul campaniei „Oamenii Timpului”. În 2020, a primit premiul cel mare „Cu onestitate despre sărăcie”, acordat de Asociația „Renasis”.

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close