Mai puțin bullying în școlile din zona Rădăuți. Program pilot al Salvați Copiii România

Bunele practici pentru crearea unui mediu propice învățării și pregătirii copiilor pentru a adopta comportamente sănătoase au fost dezbătute la USV cu toți actorii implicați în educația preșcolarilor și școlarilor din județul Suceava. Pe parcursul ultimului an, Salvați Copiii România a derulat un program pilot în acest sens. Programul a produs schimbări în 22 de unități de învățământ din Rădăuți și comunitățile învecinate.

Programul Salvați Copiii România pentru orașul Rădăuți și comunitățile învecinate a implicat un număr de 3.143 de copii, 223 de profesori și 1.200 de părinți. Programul a avut două componente majore. Prioritizarea relațiilor pozitive între copii vs. copii și copii vs. adulți,
precum și creșterea accesului elevilor la informații de încredere din sfera educației pentru sănătate.

Cristina Adam- Salvați Copiii România
„Suntem aici ca urmare a implementării unui program derulat timp de un an cu susținerea financiară a EGGER România. Un program care a fost derulat în special în zona Rădăuți. Colega mea, Mărioara Ardelean, a fost foarte implicată acolo pe plan local. Din păcate, ea nu poate să fie alături de noi astăzi, dar vă transmite salutări. Știu că mare parte dintre dumneavoastră o cunoașteți.

Vreau să mulțumesc de asemenea universității care ne-a primit și a fost foarte în special doamna Colomesti, care a fost o primire foarte prietenoasă, pot să-ți spun. În plus, cu universitatea avem o colaborare deja. Avem studenți implicați în aceste programe și vrem să continuăm colaborarea și să o extindem. Aș vrea să încep cu un feedback-ul pe care l-am primit chiar ieri. De la una dintre studente care a făcut practică în cadrul acestui program și anume, că ceea ce noi a fost cumva punctul pe ei, că poate uneori noi ne temem că nu e cazul să vorbim cu copiii despre educație pentru sănătate. Dar să știți că preocuparea copiilor este în principal gestionarea stresului. Și de aceea am și vrut să discutăm, în primul rând, despre construirea caracterului, astfel încât să poată să facă față stresului. Și nu este doar responsabilitatea părinților sau de responsabilitatea profesorilor, ci este responsabilitatea noastră, ca o comunitate ce suntem, să construim rețele de sprijin în jurul acestor copii care sunt supuși unor sau supuși trebuie să facă față unei realități care este complet diferită de cea în care noi am crescut. Sau în care părinții noștri au crescut. Sunt bombardați cu foarte multe informații și le este greu să discearnă între ceea ce primesc pe toate căile, da? Pe rețele de socializare, în grupul de prieteni, prin mass media. Astea sunt lucruri în care nimic din ceea ce vă spun este nou. Întrebarea este cum ne poziționăm noi. Suntem cei care încercăm să-i punem în cutiuțe, să le punem așa, în niște limite, foarte rigide sau intrăm într-un dialog cu ei, explicându-le de ce anumite comportamente sunt potrivite și altele nepotrivite.”

Alina Chifan- director comercial sponsor
„Facem parte din comunitatea din Rădăuți și din jurul Rădăuțiului și ne mândrim cu lucrul acesta. Iar această componentă de a face parte dintr-o comunitate vine cu foarte multe răspundere și responsabilitate. Și implicarea noastră în proiectele acestea, de acest gen, implicarea în zona educației, a sănătății și în comunitatea generală, practic, este ceea ce oferim noi înapoi comunității și este responsabilitatea noastră.”

Programul vizează inclusiv prevenirea bullying-ului în grădinițe, aspect care contribuie la dezvoltarea unor comunități pozitive, în care copiii se tolerează și se respectă reciproc. El a fost dezvoltat la Rădăuți și în comunele Satu Mare și Frătăuții Vechi. La impact, după un an, se constată că 31% dintre copii se joacă împreună mai bine și sunt mai ales, amabili în interacțiunile reciproce. A crescut cu 10% capacitatea copiilor de a arăta empatie în relațiile din jur. S-au redus comportamentele agresive și a crescut cu 12% numărul copiilor care manifestă curaj în a comunica asertiv ceea ce îi deranjează și a lua apărarea altor copii.

Autor

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close