Cod roșu de caniculă, la sfârșitul săptămânii

Valul de caniculă care afectează România va persista și în zilele următoare. Spre sfârșitul săptămânii, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod roșu de caniculă valabil pentru județele Suceava, Neamț, Botoșani și Bacău. În perioada 13 -14 iulie, se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse între 37 – 41 de grade Celsius. Cardiologul Alexandru Calancea a făcut o serie de recomandări populației pentru a preveni incidentele provocate de expunerea excesivă la temperaturi ridicate.

Valul de căldură care afectează România va persista și în zilele următoare. Mai mult decât atât, temperaturile vor crește simțitor și disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Potrivit meteorologilor, vineri, județul Botoșani și o parte din județele Suceava, Neamț și Bacău vor intra sub incidența codului portocaliu de căldură. Temperaturile se vor situa între 36 și 40 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Pe timp de noapte, temperaturile nu vor scădea sub pragul de 20 de grade Celsius. Pentru zilele de 13 și 14 iulie, meteorologii au emis un cod roșu de caniculă, valabil și pentru județele Botoșani, Neamț, Bacău și Suceava. Temperaturile maxime pe timp de zi se vor situa între 37 și 41 de grade Celsius, iar noaptea nu vor scădea sub pragul de 20 de grade Celsius. Cardiologul Alexandru Calancea, managerul Spitalului Clinic Județean Suceava, a transmis o serie de recomandări populației pentru a preveni incidentele cauzate de expunerea la caniculă.

Alexandru Calancea- manager Spitalul Clinic Judetean Suceava
„Ca și recomandări generale, aș spune că trebuie să evităm pe cât posibil expunerea prelungită la soare în intervalul 11:00-18:00. Dacă avem aer condiționat, e foarte important ca acesta să fie reglat, atenție, cu 5 grade mai puțin decât temperatura ambientală, nu diferențe foarte mari de temperatură. Dacă nu avem aer condiționat, trebuie să găsim 2-3 ore zilnic, timp pe care să-l petrecem în zone cu aer condiționat. E foarte important cum ne îmbrăcăm, să purtăm pălării de soare, haine lejere din fibre naturale de culori deschise. E foarte important să ne hidratăm, hidratarea 2-4 litri pe zi, fără a aștepta să apară senzația de sete. E foarte important ca un pahar de apă să fie consumat aproximativ la 15-20 de minute. De asemeni alcoolul, alcoolul este interzis, inclusiv berea, vinul. Poate că mulți îl consideră un rehidratant dar alcoolul trebuie să fie interzis, trebuie să fie evitat, deoarece acestea favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De evitat băuturile cu un ridicat conținut de cofeină, cafea, ceai, cola ș.a.m.d. sau foarte dulci cu un conținut ridicat de zahăr, cum sunt sucurile răcoritoare carbogazoase, deoarece acestea au un efect diuretic. E foarte important să consumăm fructe și legume proaspete, deoarece acestea conțin o cantitate mare de lichid. Și de evitat activitățile în exterior, care duc la un consum foarte mare de energie, cum este sportul, grădinăritul sau alte activități care se desfășoară în aer liber.”

Medicul Alexandru Calancea a făcut o serie de recomandări și pentru îngrijirea copiilor pe timp de caniculă.

Alexandru Calancea- manager Spitalul Clinic Judetean Suceava
„Copilul trebuie să fie îmbrăcat la fel, lejer, cu haine din material textil, comode.
Copilul nu trebuie scos din casă decât în afara perioadelor de caniculă. Copiii trebuie să primească apă sau alte sucuri sau lichide cu proprietăți organoleptice corespunzătoare. Un ceai foarte slab, îndulcit, fructe proaspete și foarte bine spălate. Persoanele în vârstă trebuie să evite expunerea prelungită la soare, să poarte ținute lejere și pălării de protecție, să se alimenteze și să se hidrateze corespunzător perioadei.”

„Persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul și este foarte important să nu se facă ajustări din propria inițiativă asupra tratamentului. Trebuie continuat tratamentul conform indicațiilor medicului. Este foarte util că în aceste perioade persoanele cu afecțiuni cronice, cardiovasculare, hepatice, pulmonare, de circulație, hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei de tratament pentru că în aceste perioade pot să apară fluctuații ale tensiunii, ale pulsului și atunci nu ajustăm noi schema de tratament din propria inițiativă, așa cum am spus, ce ne adresăm medicului de familie sau medicului curant cardiolog sau de altă specialitate.”

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Oana Șlemco

    Oana Șlemco este absolventă a Facultății de Administrație Publică și a Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Lucrează în presă de aproape 20 de ani, unde activează ca redactor, comentator, realizator de emisiuni, însă cel mai mult îi place când se află pe teren, între oameni. Este convinsă că jurnalismul care apără binele comun nu a murit în ziua în care au apărut rețelele sociale online. Crede că rolul jurnalistului este să lupte pentru restabilirea realității și abordează teme cu miză comunitară. Valorile care îi ghidează activitatea profesională sunt transparența - care presupune să i se ofere publicului șansa să monitorizeze procesul de colectare, raportare, prezentare şi diseminare a informaţiilor - și responsabilitatea, care înseamnă asumarea consecințelor deciziilor și faptelor. În anul 2008, a primit premiul pentru publicistică al Fundaţiei Culturale a Bucovinei. În 2013, a câștigat o bursă „Euromonitor pentru excelență” și a făcut un stagiu de pregătire în redacție RFI de la Bruxelles. În 2016, a primit premiul pentru categoria jurnalism în cadrul campaniei „Oamenii Timpului”. În 2020, a primit premiul cel mare „Cu onestitate despre sărăcie”, acordat de Asociația „Renasis”.

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close