Expoziție de icoane la Centrul Muzeal și Multicultural „Palatul Dornelor”

La Centrul Muzeal și Multicultural „Palatul Dornelor”, din Vatra Dornei, a avut loc vernisajul primei ediții a expoziției „Arta sacră în creație și restaurare”. Evenimentul a adus în prim-plan lucrările realizate de studenți, masteranzi, absolvenți și cadre didactice de la specializarea Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Expoziția poate fi admirată până în septembrie.

Supranumită Ateneul Bucovinei, clădirea are expuse icoane, miniaturi, lucrări de grafică, tehnici de șevalet, precum și icoane și cărți vechi restaurate. Aceste opere sunt prezentate în foaierul principal al muzeului, considerat unul dintre cele mai frumoase monumente construite la sfârșitul secolului al XIX-lea. Clădirea recent restaurată și-a recăpătat strălucirea de altă dată. Expoziția deschisă publicului în perioada iulie-septembrie 2024 este organizată de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în colaborare cu Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei și Centrul Muzeal și Multicultural Palatul Dornelor. La evenimentul de deschidere au participat reprezentanții Facultății de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloaie din Iași, conduși de preot conferențiar universitar dr. Paul Cezar Hârlăoanu.

Pr.conf.univ.dr. Paul- Cezar Hârlăoanu- decan Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iași
“Modalitatea în care putem arăta talentul extraordinar pe care îl au studenții noștri și maseriașii noștri și în același timp este modul în care ei își pot arăta exprimarea lor artistică către lume. Pentru că știm foarte bine că icoana nu reprezintă altceva decât modul în care de ce nu uneori autorul și iconograful transmite o înțelegere sau face o exegeză a textului sacru.”

De asemenea, au fost prezenți arhidiacon Vasile Demciuc, consilier eparhial la sectorul Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească și preot, doctor-docent Mihai Valică de la Biserica Sfânta Treime din Vatra Dornei.

Arhid. Vasile Demciuc- consiliera eparhial Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților
“Este o muncă, este o sudoare, nu numai a frunții, ci și a sufletului, nopți și zile, s-a gândit cum să facă ca această piesă să fie într-adevăr reprezentativă și să rămână mai departe, să transmită mesajul acelui care a făcut acum câteva sute de ani această carte, această icoană. Ne bucură că în acest Palat al Culturii, Palatul Dornelor, are loc această frumoasă expoziție, se vernisează această frumoasă expoziție, pentru că aici, în țara Dornelor, în țara Bucovinei, dorul de frumos, dorul de cultură, dorul de adevăr este la el acasă.”

Evenimentul a fost moderat de profesor Cristi Gabriel Hurjui, consilier eparhial la sectorul Catehizare, Tineret și Educație pentru Viață. Întâlnirea a început cu un moment de rugăciune și un cuvânt de bun venit, urmate de discursurile invitațiilor și organizatorilor, care au evidențiat pasiunea și dăruirea studenților, susținerea dascălilor și eforturile organizatorilor. Expoziția Artă Sacră în Creație și Restaurare marchează de asemenea trei decenii de existența secției de Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iași, oferind publicului o manifestare culturală deosebită.

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Adriana Dascălu Bulină

    Adriana Dascălu-Bulină: realizatoare a emisiunilor ”Prima oră” (în direct, în fiecare dimineață, de la 07:00 la 08:00) și ”Acasă în Diaspora” (difuzată marțea, de la ora 20:00), are o experienţă în mass-media (radio, tv, ziar) din anul 1994. A strâns multe premii și nominalizări pentru jurnalism și implicare socială, dar crede că una dintre cele mai mari realizări ale ei este este campania ”Oprește cancerul de col uterin!”, pe care, ca fostă bolnavă, a inițiat-o în anul 2014. Pentru că, nu-i așa?, informarea și prevenția merg mână în mână pentru un stil de viață sănătos și frumos! Colegii spun despre Adriana că este o colegă foarte săritoare, care niciodată nu te lasă la greu. Experienţa acumulată îşi spune cuvântul, fiind echilibrată şi perfecţionistă. În timpul liber face sport, se relaxează cu familia și ascultă heavy metal. Este mama lui Luca, viitor mare fotbalist și este mare iubitoare de pisici și flori!

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close