După ce, în urmă cu mai puțin de o lună, un băiat în vârstă de 10 ani a dispărut în apele râului Siret, pe raza orașului Liteni, marți după-amiază încă un copil s-a înecat în zona barajului pe râul Suceava, în localitatea Mihoveni. În urma acestei tragedii, autoritățile atrag din nou atenția cu privire la importanța respectării regulilor de siguranță la scăldat. Este esențial să se evite scăldatul în locuri neamenajate și să se respecte măsurile de precauție.
Maior Alin Găleată- purtător de cuvânt ISU Suceava
„Din păcate, încă un copil și-a pierdut viața înecat. Avea doar 14 ani, iar tragedia s-a petrecut în zona unui baraj pe râul Suceava, de pe raza localității Mihoveni. După apelul efectuat la 112, în care martorii menționau faptul că băiatul nu mai ieșise la suprafață de câteva minute, ne-am deplasat la fața locului cu un echipaj cu o barcă pneumatică, concomitent fiind solicitate și două echipaje de scafandrii.
Ca resursă medicală a fost trimis un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Suceava cu medic. Trupul băiatului a fost recuperat și a dus la mal de către colegi aflați cu barca și cu echipamentul specific și imediat au început manevrele de resuscitare. Din nefericire, acestea nu au avut rezultat, iar medicul nu a putut decât să constate decesul.”
Tragedia de la Mihoveni, unde un copil de 14 ani s-a înecat în râul Suceava, subliniază încă o dată necesitatea respectării regulilor de siguranță la scăldat. Autoritățile atrag atenția asupra importanței de a alege locuri special amenajate pentru scăldat și de a evita acest lucru în cazul în care nu știți să înotați extrem de bine. De asemenea, este foarte important ca părinții să-și supravegheze constant copiii atunci când aceștia se află în apă sau în apropierea acesteia pentru a preveni tragedii similare. Așadar, pentru a preveni accidentele la scăldat, este esențial să fie respectate câteva reguli de bază: scăldatul trebuie să aibă loc doar în zone special amenajate
și este indicat să nu vă aventurați să înotați dacă nu aveți abilitățile necesare. Înotul solitar trebuie evitat, iar înotul în stare de ebrietate sau pe timp de noapte este strict interzis. De asemenea, folosirea saltelelor cu aer sau altor elemente plutitoare este descurajată. Părinții au un rol foarte important în supravegherea constantă a copiilor, fără a-i lăsa nesupravegheați niciun moment în apă sau în apropierea acesteia. ai lăsa nesupravegheați niciun moment în apă sau în apropierea acesteia.
Pentru a preveni incidentele în zonele neamenajate, autoritățile locale sunt îndemnate să amplaseze semne de avertizare vizibile, inscripționate cu mesajul pericol de înec. Astfel de măsuri pot salva vieți și pot împiedica repetarea unor tragedii similare cu cea de la Mihoveni. În plus, reamintim faptul că, în urmă cu mai puțin de o lună, un băiat în vârstă de 10 ani a dispărut în apele râului Siret pe raza orașului Liteni. Mai multe echipaje de pompieri și scafandri de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență Suceava, Botoșani și Neamț, precum și un echipaj de la Serviciul de Ambulanță Suceava au participat la misiunea de căutare.