Aproape 5.000 de absolvenți de clasa a VIII-a din județul Suceava au aflat miercuri, pe 24 iulie, liceul și specializarea unde au fost admiși în urma repartizării computerizate. Acest proces s-a desfășurat în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, în funcție de preferințele elevilor. Specializările de Matematică-Informatică, bilingv engleză, de la Colegiile Naționale „Ștefan cel Mare” și „Petru Rareș” din Suceava, s-au clasat în Top 50 al celor mai bune specializări din țară, conform Ministerului Educației.
Cele mai mari medii de admitere le-au înregistrat viitorii elevei clasei de matematică-informatică bilingv engleză de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Suceava, unde candidații au fost admiși cu medii cuprinse între 9,57 și 9,97. Tot cu medii foarte mari, între 9,50 și 9,87, s-a intrat la aceeași specializare de la Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava.
Aceste două specializări au fost incluse de Ministerul Educației în top 50 al celor mai bune specializări din țară, din prisma notelor de admitere. Colegiul ”Ștefan cel Mare” este plasat pe poziția 25, iar Colegiul ”Petru Rareș” pe poziția 41. Topul național este condus de Colegiul Național ”Sfântul Sava” din București, specializarea matematică-informatică bilingv engleză, unde ultima medie de admitere a fost 9,90. Anul acesta în țară au fost 20 de medii de 10, dar niciuna în județul Suceava. Eleva cu cea mai mare medie din județ, 9,97, de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare”, a fost repartizată la același colegiu, specializarea matematică-informatică. 50 elevi din județ au rămas nerepartizați și vor participa la a doua etapă de repartizare, pentru care sunt disponibile 295 de locuri.
Înscrierea la liceele unde candidații au fost repartizați se va desfășura în perioada 25-30 iulie. Pe 30 iulie, unitățile de învățământ vor transmite situația locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși. Între 31 iulie și 2 august, Comisia de Admitere Județeană și cea a Municipiului București vor rezolva situațiile speciale apărute după repartizarea computerizată. A doua etapă de admitere în învățământul liceal pentru candidații din seria curentă și pentru cei din seriile anterioare, care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2024-2025, se va desfășura în luna august. Rata de promovare la Evaluarea Națională, după rezolvarea contestațiilor, a fost anul acesta de 74,5%.