A început Luna Diasporei, ediția 2024

La Suceava a început Luna Diasporei, eveniment cu un program diversificat, cu activități pentru sucevenii din țară și străinătate, desfășurate până pe 31 august 2024. Organizată anual, din 2016, manifestarea include dezbateri, ateliere de creație, școli de vară și spectacole, adresându-se atât copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate, cât și comunității locale.

Ediția de anul acesta a început la Universitatea Suceava pe 1 august cu masa rotundă, mentorat și educație dor de Bucovina, reîntoarcerea acasă. organizate săptămânal la Biblioteca Bucovinei și pelerinajele la Mănăstirea Putna, organizate de Centrul Cultural Bucovina. De asemenea, caravana copiilor Rămâi aproape de copilul tău, se desfășoară între 2 și 15 august în mai multe localități, iar între 5 și 23 august, Muzeul Național al Bucovinei găzduiește atelierele de artă Secretele Maeștrilor. Pe 9 august, o sesiune de informare despre drepturile muncitorilor români din Germania va avea loc la Palatul Administrativ din Suceava. Ziua de 15 august aduce spectacole folclorice la Cacica și la Festivalul Național al Păstrăvului de la Ciocănești. Luna diasporei se încheie cu Festivalul de Artă Medievală Ștefan cel Mare la Cetatea de Scaun între 15 și 18 august, Turneul Internațional de Fotbal pentru Juniori, 4 Regiuni pentru Europa la Rădăuți între 18 și 23 august și Concertele Cetatea de Roc a Suceve, între 18 și 23 august și concertele Cetatea de Roc a Sucevei, între 23 și 25 august. Aceste evenimente celebrează legăturile dintre suceveni și diaspora, oferind o varietate de activități culturale și educative pentru toate vârstele, a subliniat Niculai Barbă, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava.

Niculai Barbă- vicepreședinte CJ Suceava
„Suntem la noua ediție a Lunii Diasporei, un eveniment care a debutat la 1 august 2016 și la cea dată era deja înființat, se înființase la Consiliul Județean un compartiment dedicat Diasporei care avea menirea de a ține legătura cu cei plecați la muncă în străinătate,
de a-i pune în contact cu instituții de aici, de a răspunde întrebărilor. Luna august este luna în care se întorc acasă în concedii cei plecați la muncă în străinătate și este luna în care, pe lângă concediu pe care și-l doresc și l-au pus, vor să rezolve și o serie de probleme care sunt legate a administrativei. Ori, vedeți, acum știm, e concediu pentru funcționare de prin instituții, nu simt totdeauna cea mai bună disponibilitate pentru toți funcționarii și atunci a apărut această necesitate de a veni în sprijinul lor, de a le spune exact ce și cum au de făcut, în așa fel încât în această lună să reușească să se odihnească, să se întâlnească cu familia, cu familiile, să rezolve și acele probleme administrative. Deci așa au început lucrurile, i-am pus în contact, am trimis chiar instituțiilor abilitatea să le rezolve o parte din probleme cu privire la ceea ce doresc ei să rezolve.

Au fost instituții care au fost extrem de receptive și au prelungit programul de lucru și au suplimentat personalul în perioada aceasta, încât încet, încet lucrurile au intrat într-un făgaș pe care noi îl considerăm normal. Pe parcurs, când și digitalizarea aceasta a permis ca o parte dintre probleme să fie rezolvate online, chiar fără prezența lor aici, lucrul a evoluat. A evoluat și temele, subiectele abordate, cerințele lor au fost altele. Iată, am avut de exemplu, începând cu 2018, când în anul centenar le-am acordat pentru 40 de
suceveni plecați la muncă în străinătate, le-am acordat titlul de meritul Bucovinei, care s-a acordat în acel an, o destinație pe care le recunoșteam, pentru că ei sunt acolo unde sunt și adevărați ambasadori ai Bucovinei. Ulterior, dincolo de a le înlesni, de a le oferi informații cu privire la servicii, care să le amintească și de tradiții de aici, să le mai ogoiască puțin dorul de țară. Am inclus pe ei și au fost parte la evenimentele organizate pentru diaspora. Deci, dacă la început organizam evenimente pentru ei, în timp ei au devenit parte a acestor evenimente.”

Programul complet al Zilei Diasporei 2024 poate fi consultat pe pagina de Facebook Visiting Bucovina.

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Adriana Dascălu Bulină

    Adriana Dascălu-Bulină: realizatoare a emisiunilor ”Prima oră” (în direct, în fiecare dimineață, de la 07:00 la 08:00) și ”Acasă în Diaspora” (difuzată marțea, de la ora 20:00), are o experienţă în mass-media (radio, tv, ziar) din anul 1994. A strâns multe premii și nominalizări pentru jurnalism și implicare socială, dar crede că una dintre cele mai mari realizări ale ei este este campania ”Oprește cancerul de col uterin!”, pe care, ca fostă bolnavă, a inițiat-o în anul 2014. Pentru că, nu-i așa?, informarea și prevenția merg mână în mână pentru un stil de viață sănătos și frumos! Colegii spun despre Adriana că este o colegă foarte săritoare, care niciodată nu te lasă la greu. Experienţa acumulată îşi spune cuvântul, fiind echilibrată şi perfecţionistă. În timpul liber face sport, se relaxează cu familia și ascultă heavy metal. Este mama lui Luca, viitor mare fotbalist și este mare iubitoare de pisici și flori!

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close