Doi bărbați din zona Moldovei au primit șanse noi la viață prin două operații de transplant de rinichi care au fost făcute la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași. Donatorul este din Bulgaria. Unul dintre pacienți, în vârstă de 42 de ani din Suceava, era în program de dializă de 12 ani, iar celălalt, de 49 de ani din Neamț, era în dializă de doi ani. La Institutul Parhon au fost făcute 28 de transplanturi în acest an, dintre care 19 au fost realizate de la donatori decedați.
Cazurile celor doi pacienți scot în evidență odată în plus atât provocările cât și speranțele asociate cu transplantul de rinichi la pacienții aflați de mult timp în dializă. În mod deosebit pentru bărbatul din Suceava, care a așteptat 12 ani și a mai fost evaluat de 3 ori fără succes, transplantul reușit de acum este un exemplu extraordinar de succes, având în vedere riscurile crescute și complicațiile care se dezvoltă odată cu trecerea timpului în dializă. Medicii de la Spitalul Parhon monitorizează atent starea ambilor pacienți și speră la o recuperare bună în săptămânile care urmează.
Dr. Ionuț Nistor- purtător de cuvânt Spitalul I.C. Parhon Iași
“Intervenție chirurgicală de transplant de rinichi cu doi rinichi proveniți la un donator din Bulgaria. Echipa de la Spitalul Parhon din Iași s-a deplasat și a recepționat acești rinichi, după asta a participat la intervenția de implant. Intervenția de implant a fost efectuată pentru doi pacienți din zona Moldovei aflați pe lista de așteptare. Primul, un bărbat de 42 de ani din Suceava, în program de dializă de 12 ani. Acest pacient mai fusese chemat până în prezent de cel puțin 3 ori. De data aceasta a fost șansa lui să se potrivească cu rinichiul recoltat și să fie transplantat. Al doilea pacient este tot un bărbat de 49 de ani din județul Neamț, care era în program de dializă de 2 ani.”
La Institutul Parhon au fost făcute 28 de transplanturi în acest an, dintre care 19 au fost realizate de la donatori decedați.
Dr. Ionuț Nistor- purtător de cuvânt Spitalul I.C. Parhon Iași
“Această diferență între cele două categorii ne arată că, în mod real, șansele pacienților aflați pe lista de așteptare depind de donatorul cadaveric, iar în acest context suntem extrem de recunoscători familiei donatorului care a acceptat să facă bine chiar după ce au primit această veste tristă că pentru ruda lor nu se mai putea face nimic. Au reușit să dea o speranță pentru cei doi pacienți din zona Moldovei care se aflau pe lista de așteptare și pentru ceilalți desigur.”
În contextul acestui an, numărul total de transplanturi efectuate este comparabil cu cel din anul precedent, ceea ce confirmă consistența și expertiza echipei medicale în gestionarea acestor cazuri delicate.