Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava deschide prima sesiune de admitere la programele inginerești în sistem dual, în perioada 2 – 13 septembrie 2024. USV este una dintre primele cinci instituții de învățământ superior din România care oferă programe de studii de licență în acest format inovator, oferind studenților posibilitatea de a îmbina studiile teoretice cu practica directă la operatorii economici.
Începând cu anul universitar 2024-2025, USV își extinde oferta educațională prin introducerea programelor de studii de licență în sistem dual la două dintre facultățile sale de inginerie. La Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, studenții pot opta pentru specializările calculatoare, automatică și informatică aplicată și sisteme electrice. La Facultatea de Inginerie Mecanică, Autovehicule și Robotică sunt disponibile specializările Inginerie Mecanică și Tehnologia Construcțiilor de Mașini. Profesorul Universitar Dr. Mihai Dimian, rectorul USV, a subliniat în cadrul emisiunii Prima Oră importanța acestui nou format educațional.
Prof.univ.dr. Mihai Dimian- rector USV
“Împreună și cu Ministerul Educației am reușit să oferim 95 de locuri bugetate, deci fără taxă. Spre deosebire de celelalte locuri bugetate din sistemul universitar, aici am încercat să acoperim toate cu bursă. O bursă care începe de la 700 de lei, dar sigur că ea crește în funcție de alte tipuri de bursă, sau de intervenție a agentului economic. Cei selectați, deci după procesul de admitere, operatorul economic face o selecție în funcție de interesul lor și poate adăuga la această sumă cel puțin 700 de lei. Din acest punct de vedere, sigur e un venit lunar și iarăși un aspect interesant este că cei jumătate din timp care este petrecut agentului economic este considerat ca vechime în muncă. Deci ajungi la finalul studiilor și cu 2 ani de vechime în muncă. Sigur, o chestie formală a de multe ori importantă atunci când mergi la un interviu, care solicită o anumită experiență și vechime. Dar cel mai important este faptul că ei sunt integrați în muncă pe parcursul studiilor, vin înapoi la universitate, este, cred eu, un punct slab al învățământului românesc, această perioadă limitată de practică.”
Această inițiativă reprezintă un pas important în modernizarea învățământului universitar sucevean, aliniindu-se cerințelor pieței muncii și oferind studenților oportunități de formare practică esențiale. Cei interesați pot găsi mai multe informații pe pagina de admitere a Universității, admitere.usv.ro și pe paginile web ale facultăților implicate, fiesc.usv.ro, fimar.usv.ro.