În cadrul unui eveniment cultural deosebit, la Rădăuți a avut loc lansarea cărții ”Tramvaiul 13”, semnată de prozatorul Constantin Arcu. Apoi, autorului i-a fost conferit titlul de cetățean de onoare al municipiului Rădăuți. Constantin Arcu, care a trăit și lucrat acolo timp de 14 ani, a ocupat funcția de judecător și președinte al Judecătoriei din localitate.
La propunerea primarului municipiului Rădăuți, Bogdan Loghin, Consiliul Local a aprobat acordarea titlului de cetățean de onoare prozatorului și fostului magistrat, Constantin Arcu. Evenimentul de decernare a avut loc într-un cadru festiv, fiind moderat de Mălina Anițoaie, o personalitate activă în peisajul cultural al zonei. Constantin Arcu, născut la Flămânzi, județul Botoșani, a trăit și a lucrat la Rădăuți timp de 14 ani, unde a fost judecător și președinte al judecătoriei. A continuat o carieră juridică impresionantă, ajungând judecător la Tribunalul Suceava și la Curtea de Apel Suceava. În paralel, a desfășurat o activitate academică, fiind conferențiar la Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava și obținând titlul de doctor în drept internațional.
Constantin Arcu- cetățean de onoare al municipiului Rădăuți
“Rădăuțiul înseamnă foarte mult pentru mine. Am locuit aici de la 26 până la 40 de ani. Deci, în toată tinerețea mea, am muncit în acest loc. Vin de fiecare dată cu plăcere în Rădăuți, pentru că… practic îmi caut, îmi regăsesc tinerețea aici. Cititorilor mei le aș transmite să citească cu atenție romanul ”Tramvaiul 13”, care mi se pare, totuși, că a avut un succes foarte frumos până acum. În 10 luni are deja 16 cronici publicate în cele mai prestigioase reviste din țară, România Literară, Luceafărul, Ramuri, Observator Cultural, etc.”
În cuvântul său, primarul Bogdan Loghin a subliniat legătura profundă pe care Constantin Arcu o are cu orașul Rădăuți, o parte din opera sa literară, fiind inspirată din experiențele trăite aici. Criticul literar Mircea A. Diaconu a evidențiat relevanța prozei lui Arcu, menționând opere precum ”Faima de dincolo de moarte” și ”Tramvaiul 13”, romane care surprind atmosfera din Rădăuți și București și care aduc în prim plan momente esențiale din viața personajelor.
Mircea A. Diaconu- critic literar
“El este foarte atașat de Rădăuți. Dacă n ar fi existat Rădăuțiul în biografia lui, evident că n ar fi scris aceste romane. Nu ne-ar fi scris așa, ar fi scris altceva. Nu e vorba doar de faptul că… romanele sunt plasate în, o parte, într-un fel, acțiunea, etc., în Rădăuți, deducem toți că este vorba de Rădăuți. Romanele astea chiar spun ceva despre spiritul, esența, sau lumea românească, așa cum e ea percepută prin ”Gâtul de clepsidră” pe care l-a numit Rădăuți, adică totul trece prin lumea de aici. Evenimentul a avut loc la Galeria de Artă ”Traian Postolache” și s a bucurat de prezența unui public numeros.”
Ambianța sonoră a fost asigurată de pianista Maria Molea, proaspătă absolventă a Colegiului ”Eudoxiu Hurmuzachi”. Coincidență sau nu, tânăra își dorește să urmeze cursurile unei facultăți de drept.