După prima săptămână de triaj epidemiologic în școlile și grădinițele din județul Suceava, autoritățile au raportat 23 de cazuri de păduchi, 2 cazuri de râie și 57 de angine. Directoarea Direcției de Sănătate Publică Suceava, Daniela Odeh, a oferit detalii despre măsurile necesare și importanța folosirii produselor adecvate pentru tratament.
În urma verificării a aproximativ 40.000 de copii din 116 școli și grădinițe din județul Suceava, au fost confirmate 23 de cazuri de pediculoză și 2 cazuri de râie. Daniela Odeh, directoarea DSP Suceava, a declarat în cadrul emisiunii ”Prima Oră” că până la sfârșitul lunii septembrie, toți elevii și preșcolarii din județ vor fi supuși triajului epidemiologic. Informațiile complete vor fi disponibile la începutul lunii octombrie.
Daniela Odeh- director executiv DSP Suceava
“În primul rând, părinții trebuie să știe că în momentul de față pediculoza sau păduchii nu mai sunt un motiv de stigmatizare a copilului. Pentru că, după cum se știe, păduchii nu au nevoie decât de un mediu cald și de sângele uman ca să trăiască acolo liniștiți, foarte bine, confortabil și se transmit prin contact direct. Adică nu trebuie să ai o igienă precară sau condiții necorespunzătoare de igienă la domiciliu, acasă, ca să ai păduchi.”
Șefa DSP a subliniat că părinții trebuie să folosească doar produse antiparazitare de uz uman, procurate din farmacii, în cazul în care copiii lor sunt infestați cu păduchi sau râie. Produsele veterinare sau alte metode improvizate pot provoca intoxicații grave și, în cazuri extreme, pot fi fatale. Este esențial ca părinții să urmeze sfatul medicului pentru tratament. Deparazitarea trebuie făcută doar cu produse de uz uman disponibile în farmacii pentru a evita complicațiile. Produsele sunt accesibile și nu necesită rețetă, iar utilizarea lor este simplă, a subliniat Odeh. Medicul de familie Irina Badrajan a confirmat că soluțiile antiparazitare sunt la prețuri accesibile și a menționat că tratamentul trebuie însoțit de recomandări suplimentare pentru prevenirea reinfestării. De asemenea, părinții trebuie să informeze asistentul medical al școlii sau grădiniței în cazul în care copilul lor este diagnosticat cu pediculoză sau râie. Pentru a preveni stigmatizarea copiilor, cadrele medicale evită să dezvăluie în clasă numele celor afectați, iar părinții sunt notificați discret. Autoritățile recomandă verificări periodice a părului copiilor și decontaminarea riguroasă a obiectelor din casă, pentru a evita răspândirea paraziților.
“