Cazuri de pediculoză și râie în școlile din Suceava. Recomandările DSP pentru tratament sigur

După prima săptămână de triaj epidemiologic în școlile și grădinițele din județul Suceava, autoritățile au raportat 23 de cazuri de păduchi, 2 cazuri de râie și 57 de angine. Directoarea Direcției de Sănătate Publică Suceava, Daniela Odeh, a oferit detalii despre măsurile necesare și importanța folosirii produselor adecvate pentru tratament.

În urma verificării a aproximativ 40.000 de copii din 116 școli și grădinițe din județul Suceava, au fost confirmate 23 de cazuri de pediculoză și 2 cazuri de râie. Daniela Odeh, directoarea DSP Suceava, a declarat în cadrul emisiunii ”Prima Oră” că până la sfârșitul lunii septembrie, toți elevii și preșcolarii din județ vor fi supuși triajului epidemiologic. Informațiile complete vor fi disponibile la începutul lunii octombrie.

Daniela Odeh- director executiv DSP Suceava
“În primul rând, părinții trebuie să știe că în momentul de față pediculoza sau păduchii nu mai sunt un motiv de stigmatizare a copilului. Pentru că, după cum se știe, păduchii nu au nevoie decât de un mediu cald și de sângele uman ca să trăiască acolo liniștiți, foarte bine, confortabil și se transmit prin contact direct. Adică nu trebuie să ai o igienă precară sau condiții necorespunzătoare de igienă la domiciliu, acasă, ca să ai păduchi.”

Șefa DSP a subliniat că părinții trebuie să folosească doar produse antiparazitare de uz uman, procurate din farmacii, în cazul în care copiii lor sunt infestați cu păduchi sau râie. Produsele veterinare sau alte metode improvizate pot provoca intoxicații grave și, în cazuri extreme, pot fi fatale. Este esențial ca părinții să urmeze sfatul medicului pentru tratament. Deparazitarea trebuie făcută doar cu produse de uz uman disponibile în farmacii pentru a evita complicațiile. Produsele sunt accesibile și nu necesită rețetă, iar utilizarea lor este simplă, a subliniat Odeh. Medicul de familie Irina Badrajan a confirmat că soluțiile antiparazitare sunt la prețuri accesibile și a menționat că tratamentul trebuie însoțit de recomandări suplimentare pentru prevenirea reinfestării. De asemenea, părinții trebuie să informeze asistentul medical al școlii sau grădiniței în cazul în care copilul lor este diagnosticat cu pediculoză sau râie. Pentru a preveni stigmatizarea copiilor, cadrele medicale evită să dezvăluie în clasă numele celor afectați, iar părinții sunt notificați discret. Autoritățile recomandă verificări periodice a părului copiilor și decontaminarea riguroasă a obiectelor din casă, pentru a evita răspândirea paraziților.

Authors

  • Televiziunea Intermedia

    Televiziunea INTERMEDIA intră zi de zi în casele sucevenilor, botoșănenilor și nemțenilor cu o grilă diversificată de informații și emisiuni pentru toate gusturile.

  • Adriana Dascălu Bulină

    Adriana Dascălu-Bulină: realizatoare a emisiunilor ”Prima oră” (în direct, în fiecare dimineață, de la 07:00 la 08:00) și ”Acasă în Diaspora” (difuzată marțea, de la ora 20:00), are o experienţă în mass-media (radio, tv, ziar) din anul 1994. A strâns multe premii și nominalizări pentru jurnalism și implicare socială, dar crede că una dintre cele mai mari realizări ale ei este este campania ”Oprește cancerul de col uterin!”, pe care, ca fostă bolnavă, a inițiat-o în anul 2014. Pentru că, nu-i așa?, informarea și prevenția merg mână în mână pentru un stil de viață sănătos și frumos! Colegii spun despre Adriana că este o colegă foarte săritoare, care niciodată nu te lasă la greu. Experienţa acumulată îşi spune cuvântul, fiind echilibrată şi perfecţionistă. În timpul liber face sport, se relaxează cu familia și ascultă heavy metal. Este mama lui Luca, viitor mare fotbalist și este mare iubitoare de pisici și flori!

Add your comment

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Prin continuarea utilizării acestui site, ești de acord cu utilizarea fișierelor de tip cookie. mai multe informații

Politicile cookie de pe acest site permit utilizarea fișierelor de acest tip pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Prin continuarea utilizării acestui site fără modificarea setărilor sau dai click pe ”Accept” sunteți de acord cu această prevedere. Vă puteți răzgândi și vă puteți modifica opțiunile privind aprobarea oricând, revenind la acest site.

Close