Magistrații care au condamnat-o la trei ani de închisoare cu executare pe fosta șefă a secției de Oncologie a Spitalului Clinic Suceava și-au motivat decizia. Judecătorii Curții de Apel Suceava consideră, printre altele, că medicul, care a luat mită de la pacienți de 280 de ori în 20 de zile, a creat „credința publică că în România nu te poți prezenta într-o unitate medicală dacă nu dispui de resurse financiare suficiente”. Ei au subliniat că Anca Ababneh nu a înțeles caracterul ilegal al faptelor sale și a normalizat primirea plăților informale. Magistrații au explicat că pedeapsa este exemplară și are rolul de a-i descuraja pe alți medici să accepte „atenții” de la pacienți.
Fosta șefa secției de oncologie a Spitalului Clinic Județean Suceava, Anca Ababneh, este primul medic din județul Suceava care a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită de la pacienți. Potrivit anchetatorilor suceveni, medicul ar fi primit de 280 de ori mită în 20 de zile.
În motivarea judecătorilor se arată că prin faptele comise, Anca Ababneh a creat credința publică că în România nu te poți prezenta într-o unitate medicală dacă nu dispui de resurse financiare suficiente. Judecătorii consideră că eroare organele judiciare, prezentând variante diferite ale modului de desfășurare a evenimentelor, susținând chiar că nu a cunoscut caracterul infracțional al conduitei sale. Se arată în motivarea magistraților. Judecătorii consideră că medicul oncolog avea obligația să le ofere pacienților săi servicii medicale de cea mai înaltă calitate și să nu știrbească prestigiul profesiei. Persoanele care i-au oferit sume de bani inculpatei nu sunt persoane oarecare, ci chiar persoane deosebit de vulnerabile, care erau diagnosticate cu afecțiuni oncologice, iar credința populară îi făcea pe cei mai mulți să fie convinși că urmează să decedeze în scurt timp.
Ababneh Dumitrovici Anca a primit sumele de bani fără nicio ezitare, deși uneori protesta formal. Au precizat judecătorii. După ce va executa pedeapsa de 3 ani de pușcărie, medicul nu va putea profesa timp de 5 ani nici în sistemul public și nici în cel privat.